Predsjedništvo stranke
78

SDA usvojila šest zaključaka i kritikovala pravosuđe: Pomažu ratnim zločincima da pobjegnu iz BiH

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U ulici Mehmeda Spahe na broju 7 je danas održana sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije na kojoj je usvojeno šest zaključaka.
Prvi zaključak se odnosi na probleme koje u BiH pravi predsjednika RS-a Milorad Dodik te u njemu SDA poziva Sud BiH i OHR da se ne povlače pred Dodikovim prijetnjama i pravno-političkim nasiljem.

"Višegodišnje popuštanje i uzmicanje pred njim dovelo je do stanja u kojem Dodik otvoreno zagovara secesiju. Milorad Dodik mora snositi pravne i političke posljedice zbog višegodišnjih napada na ustavno-pravni poredak, stvaranje atmosfere koja koči napredak zemlje i konstantnu proizvodnju tenzija i konflikata koji prijete stabilnosti i miru u Bosni i Hercegovini i regiji", navedeno je.

Na kraju prvog zaključka se ističe da će Predsjedništvo SDA inicirati podnošenje krivične prijave protiv Dodika i ostalih odgovornih za organizaciju najavljene proslave neustavnog praznika 9. januara.

U drugoj tački se SDA osvrće nanedavne izjave američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja koji je prozvao lidera SDA Bakira Izetbegovića.

"Predsjedništvo SDA odbacuje više puta ponovljene neistine koje je ambasador SAD-a Michael Murphy izrekao o SDA i njenom rukovodstvu. Ambasador Murphy nikada nije ponudio dokaze i argumente za svoje tvrdnje o korupciji, ali ni one da je SDA blokirala Federaciju BiH, da kontrolira pravosuđe i obavještajnu službu, da je podrivala važne reforme izbornog zakonodavstva. Istina je potpuno suprotna jer je SDA uvijek, bez iznimke, bila na strani pozitivnih procesa i reformi u Bosni i Hercegovini, vrlo često u saradnji sa partnerima iz SAD-a. SDA svoj odnos prema SAD-u nije promijenila, ali se odnos Ambasade SAD-a prema SDA promijenio od dolaska ambasadora Murphyja. Njegov odnos prema procesima u BiH, koji je doveo do suspenzije Ustava na jedan dan i formiranja aktuelne nesposobne vlasti, štetan je za Bosnu i Hercegovinu, ali i po ugled SAD-a", stoji u zaključku.

Osvrću se i na to da, kako kažu, bh. pravosuđu treba temeljita reforma s ciljem vraćanja integriteta pravosudnom sistemu, povjerenja javnosti i dosljednog provođenja principa jednakosti pred zakonom.

"Trenutno stanje bh. pravosuđa daleko je od toga, čemu javnost svakodnevno svjedoči. Sud i Tužilašvo BiH su postali saučesnici u pomaganju ratnim zločincima da bijegom iz BiH izbjegnu pravdu. Konstantna je praksa da se optuženi za ratne zločine puštaju da se brane sa slobode, što im omogućava bijeg iz države. Istovremeno, u drugim slučajevima hapse se i pritvaraju osobe koje bi se sasvim sigurno uvijek odazvale pozivima pravosuđa", kazali su.

U trećem zaključku još navode kako je posljednji primjer neadekvatnog rada pravosuđa to što su uhapsili i pritvorili predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, kazavši da su ono što im se stavlja na teret "navodno počinili".

"Predsjedništvo SDA je pri jasnom stavu da niko nije iznad zakona i da niko nije kriv dok se to ne utvrdi kroz propisanu sudsku proceduru, ali to pravilo mora biti primijenjeno jednako na sve. Nažalost, umjesto toga, očigledno je da je bh. pravosuđe postalo alat za političke obračune, koji se provode preko nečasnih sudija i tužilaca, uz prateće medijske spektakle", poručili su.

U četvrtoj tački su pozvali parlamentarne stranke da podrže njihov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH s ciljem jačanja integriteta i transparentnosti izbornog procesa.

"Time će biti ispunjen jedan od glavnih uvjeta iz Mišljenje Evropske komisije, što bi u martu naredne godine moglo dovesti do odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Još važniji efekat usvajanja izmjena Izbornog zakona bili bi fer i transparentni izbori, te sprečavanje izbornih prevara", kazali su.

Kroz peti zaključak su se osvrnuli na odustajanje od izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, no nisu izostavili da Nerminu Nikšiću daju negativan epitet.

"Predsjedništvo SDA smatra da nametnuti premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, niti njegova Vlada, nemaju pravo da donose odluku o odustajanju od izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, što je projekat u koji su već investirana ogromna sredstva. Takvu odluku može donijeti isključivo Parlament Federacije BiH. Umjesto paušalnih i neodgovornih izjava, Vlada FBiH i Eleketroprivreda BiH moraju kreirati strategije i poduzimati korake koje će omogućiti energetsku neovisnost i stabilnost Federacije, kao i prihvatljive cijene energenata za domaće tržište i građane, što se ne može ostvariti bez realizacije projekata poput izgradnje Bloka 7", rečeno je.

Posljednji zaključak odnosi se na poslovanje BHRT i potrebe regulisanja RTV sistema u BiH, što je problem kojim se SDA decenijama nije pozabavila.

"Predsjedništvo SDA upozorava nametnutu Vladu FBiH da svojim nečinjenjem ne bi smjela dovesti u pitanje funkcionisanje Javnog RTV sistema BiH. Ugovor o naplati RTV takse preko računa za električnu energiju morao bi pod hitno biti produžen", zaključeno je.