Meč je otkazan
3

Šta se sve dešavalo tokom skandala i odgode utakmice Fenerbahče - Galatasaray

D. P.
Mauro Icardi i Edin Džeko (Foto: Twitter)
Mauro Icardi i Edin Džeko (Foto: Twitter)
Nogometaši Fenerbahčea i Galatasaraya večeras su trebali igrati Superkup Turske i boriti se za trofej, no početak meča je odgođen zbog velikog skandala. Uz nas pratite sve informacije iz Rijada.
Razlog političkog skandala je to što domaćini utakmice u Rijadu (Saudijska Arabija) ne dozvoljavaju igračima da izađu na teren u majicama s likom Kemala Ataturka. Igrači to silno žele i ne izlaze na teren bez njih.

Pratite uz nas najnovije informacije iz Rijada

20:04 - VIJEST KOJA SE ČEKALA! Fenerbahče je u zvaničnom saopćenju potvrdio da se meč neće igrati večeras.

19:55 - Ukoliko se meč nikako ne bude igrao u Saudijskoj Arabiji, ova zemlja će sigurno tražiti odštetu od Nogometnog saveza Turske. Neki mediji čak nagađaju o cifri od 40 miliona eura.

19:48 - Konačno jedna konkretna informacija. Uskoro će Fenerbahče, Galatasaray i Nogometni savez Turske objaviti zajedničko saopćenje.

19:46 - Pomalo nevjerovatno djeluje podatak da se još uvijek niko od učesnika finala Superkupa nije oglasio. Niti Fenerbahče i Galatasaray, niti organizatori meča u Saudijskoj Arabiji, niti Nogometni savez Turske.

19:42 - Navodno, let igrača Fenerbahčea je spreman, a navijači ovog kluba planiraju dočekati svoje igrače noćas na aerodromu u Istanbulu.

19:40 - Ujedinila se cijela Turska! Sada se i prvoligaš Samsunspor oglasio i upalio je svjetla svog stadiona kako bi podržali odluku Fenerbahčea i Galatasaraya da ne izađu na teren.

19:35 - Sastanak je još uvijek u toku. Jedino zvanično je da susret nije počeo, a ne može ni početi ubrzo jer se igrači ne nalaze na stadionu i nisu se ni zagrijali.

19:31 - Dok još traje neizvjesnost, Bešiktaš je saopćenjem za javnost podigao veliku prašinu u Turskoj. Iz ovog kluba pozvali su najveće rivale da na njihovom stadionu odigraju Superkup, svi s likovima Ataturka i turskim zastavama.

19:20 - Turski mediji navode da je saudijska policija u svlačionicama i da je ona tu kako ne bi dozvolila igračima izlazak u Ataturkovim majicama. Da li je to baš tako, teško je provjeriti bilo kome ko nema pristup svlačionicama i službenim prostorijama, a broj takvih osoba je jako mali.

19:10 - Zanimljivo, dok traje neizvjesnost, nogometaš Fenerbahčea Michy Batshuayi snimao je lajv na svom Instagram nalogu. Na njemu se vidi kako nogometaši Fenerbahčea sjede u hotelu za stolom i čekaju šta će se dogoditi. Belgijanac je vrlo dobro raspoložen i čini se da ga ova situacija nije previše uznemirila.

19:05 - U međuvremenu, oglasili su se neki turski klubovi poput Bešiktaša i Trabzonspora, a koji su fotografijama Kemala Ataturka iskazali šta misle o trenutnoj situaciji. Potpuno jasno, oni su uz rivale Fenerbahče i Galatasaray, koji ne žele igrati današnju utakmicu.

19:01 - Dok traje sastanak na kojem će biti odlučeno hoće li se igrati večeras, turski mediji navode da su igrači u međuvremenu stigli na stadion u Rijadu, ali su se onda povukli u hotel.

18:53 - U toku je važan, najbitniji sastanak za utakmicu. Trenutno pregovaraju ministar sporta Turske Askin Bak, predsjednik Nogometnog saveza Turske Mehmet Buyukeksi, te predsjednici Fenerbahčea i Galatasaraya Ali Koc i Dursun Ozbek.

18:49 - Još se čekaju službena saopćenja. Na zvaničnim stranicama Galatasaraya i Fenerbahčea nema nikakvih objava satima, kao ni na stranici Nogometnog saveza Turske.

18:45 - Početak meča je službeno odgođen jer igrača nema na terenu. Pratimo situaciju i čekamo zvaničnu odgodu ili otkazivanje. Zvanična informacija očekuje se uskoro.

18:43 - Igrači nisu ni izašli na zagrijavanje, tako da će sasvim sigurno biti odgođen meč. Da li će biti i skroz otkazan, sve vodi ka tome.

18:42 - Protokol sa zvaničnim imenima igrača uopće nije dostavljen organizatorima meča i medijima.

18:37 - Navijači Fenerbahčea javljaju se ispred stadiona. Saudijci im nisu dozvolili ulazak na tribine jer nose dresove na kojima je lik Ataturka.

18:32 - Utakmica sigurno neće početi na vrijeme, a najvjerovatnije se neće ni igrati iako su tribine ispunjene. Na terenu trenutno nema igrača, a start je zakazan za desetak minuta.

18:24 - Utakmica pred otkazivanjem zbog pravog haosa! Pojedini turski mediji navode da je utakmica otkazana, no još uvijek nema potvrde od relevantnijih medija.

18:18 - Čekamo nove informacije iz Turske, ali i Saudijske Arabije gdje se treba igrati Superkup. Dvadesetak minuta prije početka utakmice nema sastava timova, što znači da su male šanse da će se igrati u pravom terminu.

18:12 - TRT prenosi da su igrači i dalje u svojim hotelima i da neće izaći na zagrijavanje ukoliko im se ne dozvole majice s likom Kemala Ataturka.

18:08 - UDARNA VIJEST: Igrači još nisu izašli iz hotela. Da li će se utakmica uopće igrati?

18:08 - Još uvijek je mnogo nepoznanica. Sastavi timova nisu objavljeni, iako je ostalo pola sata do početka utakmice. Nadamo se da će se utakmica odigrati.

18:08 - Uvod u današnju utakmicu bio je potpuno nevjerovatan. Bilo je upitno da li će se utakmica uopće igrati jer su organizatori utakmice u Saudijskoj Arabiji zabranili nogometašima da izađu s majicama Mustafe Kemala Ataturka.

No, oglasio se tokom dana Nogometni savez Turske i saopćio da će se duel ipak igrati. No, još uvijek ima mnogo nepoznanica.

18:08 - Prije pet dana derbi su obilježile brojne tenzije. Podsjetimo, glavnu ulogu je igrao Mauro Icardi koji je susret završio s masnicom ispod oka o kojoj se vodila velika polemika.

S Icardijem je u verbalnom sukobu bio i Džeko, ali Dijamant je gospodski o tome govorio na konferenciji za medije pred ovaj meč, smirivši tenzije.

"Najveća motivacija je osvojiti Superkup i ne vidim nešto bitnije od toga. Znam Icardija iz Italije i nismo imali probleme kako to ljudi pokušavaju napraviti. To je dio nogometa, previše je emocija u igri i nekada izgubite kontrolu. Svako od nas želi da pobijedi utakmicu i ono što se desi na terenu - ostaje na terenu. Ne treba mi neka dodatna motivacija. Svi smo već motivisani i spremni", istakao je Džeko.

18:08- Naš Edin Džeko večeras lovi svoj prvi trofej otkako je ljetos stigao u turski nogomet. Bit će to drugi meč Fenera i Galate u pet dana, a još se nisu slegli ni utisci poslije nedjeljnog derbija u Superligi kada je bilo 0:0.

18:08 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli u tekstualni prijenos utakmice turskog Superkupa između Fenerbahčea i Galatasaraya. Duel velikih istanbulskih rivala počinje od 18:45.