Bitka protiv vremena
41

Broj žrtava nakon razornog zemljotresa u Japanu raste, spasilačkim timovima posao otežavaju i požari

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Zemljotresi koji su pogodili Japan, od kojih je najjači bio magnitude 7,6 po Richteru, odnijeli su za sobom 30 života, ali borba za pronalaskom zatrpanih pod ruševinama se nastavlja.

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da se zemlja suočava sa "bitkom protiv vremena" kako bi spasila one koji su pogođeni nizom velikih potresa u kojima je, prema informacijama kojima raspolaže tamošnje spasilačke službe, poginulo najmanje 30 osoba, desetine ih povrijeđeno.

Policija i lokalne vlasti ovog jutra izvijestili su o slučajevima izvlačenja tijela iz ruševina srušenih zgrada, dok su druga ostala zarobljena.

"Moramo ih spasiti što je prije moguće, posebno one koji su zarobljeni ispod urušenih struktura", rekao je Fumio Kishida tokom hitnog sastanka.

Hiljadu pripadnika vojske upućeno je u najteže pogođeno područje na relativno udaljenom poluostrvu Noto u zemlji, ali spasilačke operacije ometaju teško oštećeni i blokirani putevi, a jedan od aerodroma u toj oblasti je primoran da se zatvori zbog pukotina na pisti.

Zemljotresi su čak prouzrokovali i požare u nekim mjestima, pa su tako u gradu Wajima požari još uvijek gorjeli, a vatrogasna služba izvještava da je više od 100 kuća i drugih zgrada potpuno uništeno.

Od 30 stradalih, novinska agencija Kyodo navodi da je 15 bilo u gradu Wajima.