U četvrtak protesti
138

Mladi u Sarajevu nezadovoljni iznosom subvencija za stanove: "Premijeru, obmanuli ste nas"

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Nakon odluke Vlade Kantona Sarajevo (KS) da mladima za subvenciju rješavanja stambenog pitanja dodijeli po 4.800 KM danas se ispred zgrade Vlade KS okupila grupa nezadovoljnih građana koji su ostvarili pravo na subvenciju.
Subvencija je kažu nedovoljna i najmanja od kada se subvencija u KS dodjeljuje.

Podsjećaju da im je bilo obećano da će dobiti do 12.000 KM te naglašavaju da niko nije ni pomišljao da bi subvencija mogla iznositi ispod 10.000 KM.

Pitaju zašto Vlada KS nije predvidjela da će ukidanjem kriterija koji se odnosio na dužinu prebivališta u KS istovremeno biti povećan broj aplikanata.

Alma Mečević, jedna od nezadovoljnih aplikanata koji su ostvarili pravo za subvenciju, kaže da je za ovu subvenciju izdvojeno 0,38 posto budžeta te je to najmanji iznos u zadnjih šest godina.

"Podsjećam na sve izdatke koje smo imali, plaćanje poreza, hipotekarnih ugovora, procjene sudskih vještaka. Svaki aplikant je na navedeno potrošio 2.500 KM čime smo svi mi napunili budžet sa više od tri miliona KM" kaže Mečević.

Osvrnula se i na saopćenje za javnost resornog ministra Bojana Bošnjaka.

"Sramota je da ministar u priču uvlači politiku. To doboljno govori o njima. Ovdje nema politike i većina nas nije član nijedne partije. Iz Vlade plasiraju laži kako bi nas diskreditovali. Rade spin, manipulaciju i propagandu. KS treba da bude generator promjena i primjer drugim kantonima", ističe ona.

Dodaje da je ovim činom narušen ambijent pravne sigurnosti.

Podsjetila je na izjavu premijera Uka koji je naveo da će za namjenu biti izdvojeno 5,5 KM i da će biti razmatrano da aplikanti dobiju veću subvenciju koja je do sada iznosila 10.000.

"Šta reći umjesto premijeru obmanuli ste nas", navela je.

Također je navela da mladi uložili velike napore proteklih dana i su proučavali iznose prethodnih subvencija.

Nezadovoljni mladi podsjećaju da izvršenje budžeta godinama unazad ne bude u iznosu od 100 posto te ističu da je jedan posto dovoljno da im se isplati subvencija u iznosu od 12.000 KM po aplikantu.

Nadaju se dogovoru i podsjećaju da je Vlada KS obećala da će dati taj iznos zbog rast cijena nekretnina.

Iako će sutra održati sastanak s premijerom KS Nihadom Ukom, prrotesti mladih koji su nezadovoljni iznosom subvencija za kupovinu stana bit će održani u četvrtak sa početkom u 12 sati ispred zgrade Vlade KS.