Brani i Čovića
54

Vikend ofanzive Milorada Dodika, nema mira nakon izjava O'Briena: "Isak je za Amerikance diplomatski gigant"

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je sada već "poznat" po vikend objavama i oštrim retorikama, koje su posebno prisutne usljed burnih političkih dešavanja, kao što su dolazak i izjave pomoćnika američkog državnog sekretara Jamesa O'Briena.
Dodik je jutros prvo objavio rekapitulaciju prethodne sedmice sa videosnimkom događaja kojima je prisustvovao prilikom čega je dao i kratki osvrt te podsjećanje da Zapad "provodi hibridni rat protiv svih koji ne razmišljaju kao oni". Zatim se u narednom tvitu posebno osvrnuo na američku politiku u BiH, kazavši da je za njih Ramo Isak "diplomatski gigant".

"Kako je moćna Amerika došla na ove grane? Svijet je u vrtlogu sukoba, vri na svakom dijelu planete, a državni sekretar SAD bavi se BH gasom, njegov pomoćnik Sabijom, ambasador respiratorima i poslovnicima o radu. Pored njih, Ramo Isak djeluje kao diplomatski gigant. Ovo ni Nadrealisti nisu mogli da zamisle", napisao je on.

Iako je već komentarisao O'Brienove izjave, vređajući ga i nazivajući piskaralom, Dodik je nedjelju ujutru iskoristio da još jednom ukaže na, kako on tvrdi, "bahatost i odsustvo ideja" u O'Brienovom nastupu.

Ovaj put se Dodik osvrnuo na pojedinačne izjave pominjući nesuglasice oko BH Gasa, čime staje u Čovićevu odbranu, ali se dotaknuo i sporazuma, koji je O'Brien ocijenio manjkavim.

"Govori o prijateljstvu prema narodima u BiH, a tretira te iste narode kao divlje horde iz kamenog doba kojima će on donijeti vatru... Dogovor koji smo mi postigli ima za cilj da građani u BiH budu zadovoljni, da im bude bolje, da krenemo putem članstva u EU, a ne da njim bude zadovoljan O'Brien", rekao je.

Prisjetio se i određenih starih američkih diplomata za koje je kazao da su ranije zagovarali poboljšanje situacije u BiH.

"Svaka američka administracija bila je posvećena stanju i odnosima u BiH, ali je samo ova očigledno zainteresovana da to stanje pogorša i poremeti odnose. Nekadašnji ambasador SAD u BiH Tomas Miler je govorio: 'Bolji je i najlošiji dogovor domaćih političara, jer je dogovor, nego nametanje'. Danas nam dolaze diplomate koje nastoje da takve dogovore sruše, koje ih negiraju i omalovažavaju", poruka je Dodika.

Na kraju, kazao je kako je Dejtonski sporazum uspjeh američkih diplomata i da je apsurdno to što ga navodno brani Dodik, a ne oni sami.