Snimak eksplozije
48

Ukrajinci otkrili kojim oružjem su oborili moćni ruski avion u kojem se nalazilo pet majora

F. H.
Screenshot
Screenshot
Izvori Ukrajinske Pravde u odbrambenoj obavještajnoj službi Ukrajine (DIU) otkrili su da je ruski avion dugog dometa za radarsko otkrivanje oboren starim sovjetskim sistemom A-50.

Proizvodnja protivzračnih sustava S-200 počela je u Sovjetskom Savezu prije 60 godina. Kasnije je sustav nekoliko puta moderniziran.

U julu 2023. godine Rusi su počeli izvještavati o napadima na objekte u Rusiji i na okupiranim ukrajinskim teritorijima projektilima lansiranim sa sistemom S-200. Prema Rusima, Ukrajinci su modernizovali ove sisteme protivzračne odbrane za pokretanje napada na zemaljske mete raketama 5B28.

Sa druge strane dio izvora tvrdi da je avion zapravo greškom oborila ruska protivzračna odbrana.

Ihor Romanenko, bivši zamjenik načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga Ukrajine odgovoran za protuzračnu odbranu, otkrio je da su ukrajinski vojnici obučavani za napade na kopnene ciljeve sistemima S-200.

Britanske obavještajne službe potvrdile su da Oružane snage Ukrajine koriste S-200 kao balističku raketu za napad na zemlju.

Izvor je rekao da je svih 10 Rusa u avionu ubijeno. Među njima je bilo pet majora, tri kapetana, jedan narednik i jedan poručnik.

Trenutno se procjenjuje da ruska vojno-transportna avijacija ima sedam AWACS aviona.

Među ubijenima su: Komandant aviona major Borovikov; pomoćnik komandanta major Chantsev, navigator kapetan Provalov, Inženjer kapetan Vasiljev; Viši zračni radiooperater zastavnik Khrulev, Načelnik posade, nadzornik smjene major Fedosov, navigator za navođenje major Rulyuk, navigator za navođenje – poručnik Telmanov; viši inženjer kapetan Bjelov; Inženjer major Soldatkin.