Važna posjeta
19

Šefovi diplomatija Italije i Austrije danas u Sarajevu daju vjetar u leđa BiH pred odluku Evropskog vijeća

D. Be.
Schallenberg i Tajani su u martu prošle godine posjetili Sarajevo (Foto: EPA-EFE)
Schallenberg i Tajani su u martu prošle godine posjetili Sarajevo (Foto: EPA-EFE)
Potpredsjednik Vlade Italije i ministar vanjskih poslova Antonio Tajani boravit će danas u Sarajevu u zajedničkoj posjeti Bosni i Hercegovini skupa sa austrijskim ministrom za evropske i međunarodne poslove Alexanderom Schallenbergom.

Evropska perspektiva Bosne i Hercegovine uz moguće otvaranje pristupnih pregovora sa EU, uz punu podršku Italije i Austrije, bit će centralna tema posjete, tačno godinu dana nakon prethodne zajedničke misije u BiH dvojice ministara.

To će biti potvrda velike pažnje koju Rim i Beč pridaju Zapadnom Balkanu.

"Građani Bosne i Hercegovine su predugo čekali; oni zaslužuju prosperitetnu budućnost u EU", poručio je Schallenberg.

Tajani je uoči putovanja rekao: "Bosna i Hercegovina je spremna za ovaj historijski cilj, a Rim će Sarajevu pružiti svu moguću podršku i tehničku pomoć u reformskim naporima".

Tajani i Schallenberg sastat će se s ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem, Predsjedništvom BiH, predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto, šefom delegacije EU Johannom Sattlerom i visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom.

"Rast i stabilnost Zapadnog Balkana su prioriteti Italije, u svjetlu dubokih veza koje nas vežu za ovaj region. Iz tog razloga, kao Vlada Italije smo snažno opredijeljeni za ubrzanje procesa evropskih integracija", rekao je Tajani.

Italijanski ministar će se sastati sa predstavništvom italijanskog kontingenta misije EUFOR Althea, u kojoj Italija ima poziciju zamjenika komandanta. I ovo će biti jasna poruka da je cilj Rima stabilan Balkan za sigurnu Evropu.

Italijanski mediji pišu da će Tajani potom inaugurirati "Ekonomski dijalog Bosna i Hercegovina – Italija", uz učešće bosansko-italijanskih kompanija.

"Ekonomske veze sa Balkanom su u centru naše strategije diplomatije rasta. Želimo dodatno pokrenuti investicije i trgovinu sa Sarajevom, čiji smo drugi komercijalni partner na globalnom nivou i prva zemlja dobavljač, te osigurati da naše kompanije budu sve prisutnije”, komentirao je Tajani. Bit će potpisan sporazum kojim se želi promovirati saradnju između privrednih subjekata dvije zemlje, istražujući mogućnost zajedničkog pristupa tržištima trećih zemalja.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina će na sastanku Evropskog viječa 21. i 22 marta dobiti odgovor Brisela da li konačno otvara pregovore za članstvo u Evropskoj uniji.