Uz nevjerovatan autogol
629

Zvijezda 09 preokretom savladala Željezničar i nanijela mu 11. uzastopni poraz na gostovanjima

D. P.
Foto:  Adem Ćatić, www.fkzeljeznicar.ba
Foto: Adem Ćatić, www.fkzeljeznicar.ba
Nogometaši Zvijezde 09 preokretom uspjeli su savladati Željezničar rezultatom 2:1 i tako se vratiti u igru za opstanak u društvu najboljih bosanskohercegovačkog nogometa.
Željezničar je osokoljen pobjedom u gradskom derbiju protiv Sarajeva stigao u Ugljevik po prve bodove na gostovanjima ove sezone, ali ni nakon danas od toga nema ništa.

Plavi su bolje ušli u utakmicu, ali smo na prvu priliku čekali do sredine prvog poluvremena. Igrao se 24. minut kada je udarac Dženana Haračića glavom odbranio golman domaćina Milan Jelovac.

Samo četiri minute kasnije stopostotna šansa za Željezničar. Aleksandar Boljević je izašao sam pred golmana domaćeg tima, ali je šutirao pored gola. Bila je to mat pozicija.

Crnogorski ofanzivac se uspio iskupiti za promašaj u 32. minuti nakon što je iskoristio ubačaj Josepha Amoaha i pogodio glavom za vodstvo Željezničara rezultatom 1:0.

No, slavlje Plavih nije dugo trajalo jer je u 40. minuti Goodswill Vadze pogodio nakon odličnog prodora Salimana Kayodea. Rezultat je bio 1:1 i tako se otišlo na pauzu između dva poluvremena.

Na narednu priliku čekali smo do 60. minute, a tada je Amer Hiroš odlično proigrao Josepha Amoaha, no napadač iz Gane je loše šutirao glavom.

Kazna je stigla tri minute kasnije. Tačnije, Željezničar je sam sebe kaznio jer je Vahid Selimović postigao potpuno nevjerovatan autogol. Stoper iz Luksemburga je neometan glavom zakucao loptu u svoju mrežu.

Taj autogol potpuno je poremetio ekipu Željezničara koja, iako je dotad imala igru i plan, nije uspjela to iskoristiti rezultatski.

Ostalo je 2:1, tako da je Željezničar završio prvu fazu takmičenja s nevjerovatnih 11 gostujućih poraza u isto toliko odigranih utakmica.

Zvijezda 09 je osvojila bodove spasa i došla je do 17 bodova, šest manje od sigurne zone. Plavi s Grbavice ostaju na devetom mjestu, ali ih može prestići Tuzla City koji ima utakmicu manje.

Rezultat i strijelci:

Zvijezda 09 - Željezničar 2:1 (Vadze 40', Selimović autogol 63' / Boljević 32')

Tabela: