Boravio i u Sarajevu
82

Ko je bio Amir-Abdollahian: Dobrovoljac u ratu, vješti pregovarač i diplomata cijenjen na Zapadu

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian poginuli su u tragičnoj helikopterskoj nesreći u iranskoj pokrajini Istočni Azerbejdžan.
Rođen 1964. u Damghanu, nekih 320 kilometara sjeverno od Teherana, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian preselio se sa svojom porodicom u glavni grad u dobi od šest godina, nakon što mu je otac preminuo.

Dobrovoljac u ratu

Godine 1991. Amir-Abdollahian je stekao diplomu prvostupnika međunarodnih odnosa na Školi međunarodnih odnosa u Teheranu. Svoje akademsko putovanje nastavio je stjecanjem magisterija međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Teheranu. Kasnije je doktorirao međunarodne odnose.

Njegova diplomatska karijera počela je početkom 1990-ih, sa zadacima koji su uključivali različite uloge unutar iranskog Ministarstva vanjskih poslova. Brzo je stekao priznanje za svoje duboko razumijevanje regionalne politike.

Nakon što je bio dobrovoljac u Iransko-iračkom ratu od 1980. do 1988., rekao je da je to iskustvo utjecalo na njegovu odluku da se pridruži odjelu za Irak iranskog Ministarstva vanjskih poslova 1990. i 1991.

Tokom svog mandata kao zamjenik ministra vanjskih poslova za arapska i afrička pitanja od 2011. do 2016., Amir-Abdollahian je bio ključan u upravljanju odnosima Irana s arapskim i afričkim zemljama. Odigrao je presudnu ulogu u oblikovanju iranske politike prema ratu u Siriji, održavajući snažne veze s Damaskom.

Nakon što je služio kao zamjenik ministra vanjskih poslova, Amir-Abdollahian je imenovan posebnim pomoćnikom predsjednika iranskog parlamenta za međunarodna pitanja. U ovoj je ulozi nastavio utjecati na vanjsku politiku Irana, posebice u poticanju parlamentarne diplomatije i jačanju zakonodavnih veza s drugim zemljama.

"Amir-Abdollahian je još jedan Qassem Soleimani na polju diplomacije", opisao ga je jedan iranski zastupnik nakon što ga je predsjednik Ebrahim Raisi nominirao za mjesto ministra vanjskih poslova.

Amir-Abdollahian je preuzeo dužnost ministra vanjskih poslova u augustu 2021. Njegovo imenovanje smatralo se strateškim potezom za jačanje iranskih diplomatskih napora usred tekućih pregovora o nuklearnom sporazumu i regionalnim napetostima.

Vješti pregovarač

Njegov prvi službeni bilateralni posjet bio je Siriji, gdje se sastao sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom kako bi potvrdio podršku Irana toj zemlji.

Kao ministar vanjskih poslova, Amir-Abdollahian naglašavao je uravnotežen pristup, zalažući se za jake regionalne saveze, a istovremeno vodeći konstruktivan dijalog sa zapadnim silama. Bio je ključna osoba u pregovorima o oživljavanju Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja (JCPOA), poznatog kao iranski nuklearni sporazum.

Dao je prioritet jačanju odnosa sa susjednim državama i jačanju prisutnosti Irana u regionalnim organizacijama. Njegovi diplomatski napori uključivali su istaknute posjete različitim zemljama, sudjelovanje u multilateralnim razgovorima i napore za deeskalaciju regionalnih sukoba.

Amir-Abdollahian je poznat po svom pragmatičnom i strateškom pristupu diplomaciji. Često ga se opisuje kao vještog pregovarača s dubokim razumijevanjem geopolitičke dinamike Bliskog istoka. Njegova vizija vanjske politike Irana dala je prioritet odnosima sa susjednim zemljama i regionalnim silama kako bi se osigurala stabilnost i međusobna suradnja.

Iako je održavao čvrste saveze s istočnim partnerima poput Rusije i Kine, također se zalagao za konstruktivan angažman s evropskim nacijama i širom međunarodnom zajednicom.

Boravio i u Sarajevu

U decembru 2022. godine boravio je i u posjeti Bosni i Hercegovini gdje se sastao sa tadašnjom ministricom vanjskih poslova Biserom Turković, te predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Amirabdollahian je tokom posjete boravio i na šehidskom mezarju Kovači gdje je odao počast prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću.

Tada je kazao kako je Iran uvijek bio uz BiH, i u najtežim trenucima, a poručio je da podrška neće izostati ni u budućnosti.

"Bez sumnje, naš pristup se ogleda u podršci suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti BiH", rekao je tada Abdollahian.

Podsjećamo, tada su članovi kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović i Nikola Špirić odbili sastati s Abdollahianom nakon što su to ranije najavili i parlamentarci iz HDZ-a.

Odao počast prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću
Odao počast prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću

Uz to, promicao je multilateralnu diplomatiju za rješavanje globalnih izazova i jačanje uloge Irana na međunarodnoj sceni.

Od početka izraelskog rata nad palestinskim narodom u Pojasu Gaze, Amir-Abdollahian nije štedio napore pozivajući međunarodne strane da djeluju, osude Izrael i zahtijevaju trenutni prekid vatre.

Bio je oženjen i imao je dvoje djece.