Suluda ideja
443

Grujičić potvrdio da se "priča" o promjeni imena Srebrenice: Zbog rezolucije, mogle bi nas zaobići investicije

M. G.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić potvrdio je da postoji ideja o promjeni imena ove općine, ali da formalno inicijativa još nije stigla u Skupštinu općine, a ni u njegov kabinet.

Grujičić tvrdi da je ovakva ideja "opravdana" nakon usvajanja Rezolucije o genocidu Srebrenici.

On smatra da će Srebrenica ubuduće, pod sadašnjim imenom, izazivati "negativnu konotaciju" i da će je zbog toga investitori i projekti naširoko zaobilaziti.

"Možda će nama svima biti žao ako dođe do realizacije jedne takve ideje, ali sigurno je da je Srebrenica oskrnavljena ovom rezolucijom i da je njeno ime oblaćeno i stavljeno na spisak nepoželjnih mjesta za življenje i za investiranje, što mi ne želimo da dozvolimo", rekao je Grujičić.

Podsjetimo, predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik, danas je rekao da je pokrenuta inicijativa o promjeni imena grada.

"Neki naši ljudi tamo u Srebrenici su pokrenuli inicijativu da promijene naziv da se ne zove Srebrenica, nego da se da neko drugo ime općini", rekao je Dodik.

Svakako se može zaključiti da se radi o suludoj ideji političkog establišmenta RS-a koja, ako nekim čudom i bude usvojena, ne mijenja nepobitnu činjenicu da je u ovom gradu 1995. godine izvršen genocid nad bošnjačkim stanovništvom.

To govore i presude međunarodnih sudova, a odnedavno i Rezolucija o genocidu u Srebrenici koja je usvojena u UN-u.