Uz određene uslove
100

Biden dao Ukrajini dozvolu da može napadati teritorij Rusije američkim oružjem

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Administracija američkog predsjednika Joe Bidena tiho je dala dozvolu Ukrajincima da mogu napadati teritorij Rusije, isključivo u blizini Harkova, koristeći oružje SAD-a.

To su za Politico izjavila tri američka zvaničnika i još dvoje ljudi upoznatih s tim potezom, što predstavlja veliki prekokret koji će pomoći Ukrajini da bolje brani drugi grad po veličini.

"Predsjednik je nedavno uputio svom timu da osigura da Ukrajina može koristiti američko oružje u svrhe protivnapada u Harkovu kako bi Ukrajina mogla uzvratiti ruskim snagama koje ih napadaju ili se spremaju", rekao je jedan od američkih zvaničnika, dodajući da se politika nedopuštanja dalekosežnih udara unutar Rusije nije promijenila.

Ukrajina je zatražila od SAD-a da izvrše ovu promjenu politike tek nakon što je ovog mjeseca počela ruska ofanziva na Harkov, dodao je zvaničnik.

U posljednjih nekoliko dana, SAD su donijele odluku da dopuste Ukrajini "fleksibilnost" da se brani od napada na granici u blizini Harkova, rekao je drugi američki zvaničnik.

Ukrajina sada može koristiti oružje koje je obezbijedila Amerika, kao što su rakete i raketni bacači, za obaranje lansiranih ruskih projektila koji idu prema Harkovu, na trupe koje se gomilaju neposredno iznad ruske granice u blizini grada, ili ruske bombardere koji lansiraju projektile prema ukrajinskoj teritoriji. Ali zvaničnik je rekao da Ukrajina ne može koristiti to oružje da pogodi civilnu infrastrukturu ili lansira rakete dugog dometa, kao što je Armijski taktički raketni sistem, da pogodi vojne ciljeve duboko u Rusiji.

To je zapanjujući pomak za koji je administracija prvobitno rekla da će eskalirati rat direktnijim uključivanjem SAD-a u borbu. Ali pogoršanje uslova za Ukrajinu na bojnom polju, odnosno napredak Rusije i poboljšanje položaja u Harkovu, doveli su do toga da se predsjednik predomisli.