Imovina na Jahorini
102

Ustavni sud BiH privremeno poništio odluku RS-a o prodaji državnog zemljišta privatnoj firmi

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je privremeno stavio van snage Odluke o načinu i uvjetima prodaje nekretnina u vlasništvu Republike Srpske, kojom je omogućena prodaja državne imovine pravnom licu iz Teslića.
Naime, Vlada RS-a je 28. decembra 2023. godine donijela Odluka o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti u svojini RS, koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina javnim nadmetanjem licitacijom, a ista je objavljena u "Sl. glasnik RS", br. 114/2023 dana 29.12.2023. godine.

Zatim je nedavno prihvatila ponudu kompanije "Drvo-export" iz Teslića, iza koje stoji SNSD-ov odbornik Srđan Klječanin, za kupovinu 56 duluma zemljišta na Jahorini, na koje se odnosi ranije donesena odluka. Zemljište je prodato za 41 milion KM.

Iako je riječ o državnom zemljištu, na koje je OHR stavio zabranu raspolaganja, iz RS-a smatraju da ona ipak pripada entitetu i da je imaju pravo prodati. Slično je za Klix.ba rekao i vlasnik Klječanin, koji kaže da ga sudski procesi ne brinu i da planira graditi apartmane.

Ustavni sud BiH je tako donio privremenu mjeru, kojom se suspenduje Odluka Vlade RS-a do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH, što znači da Klječanin za sada ne smije graditi apartmane.

"Ustavni sud je usvojio zahtjev za donošenje privremene mjere u ovom predmetu, u kojem je podnosilac zahtjeva (13 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine) podnio zahtjev za rješavanje spora s entitetom Republika Srpska zbog donošenja Odluke o načinu i uvjetima prodaje nekretnina u vlasništvu Republike Srpske koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina javnim nadmetanjem – licitacijom („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 114/23 od 29. decembra 2023. godine). Odlukom o privremenoj mjeri privremeno je obustavljena primjena osporene odluke do donošenja konačne odluke Ustavnog suda u ovom predmetu", saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.