Sramotan potez
170

Ministri iz RS-a zbog Rezolucije o Srebrenici bacili ljagu na diplomatske odnose BiH sa Slovenijom, Rumunijom i Poljskom

D. Be.
Državni ministri Staša Košarac, Srđan Amidžić i Nenad Nešić glasali su protiv odluke da se državljanima Poljske, Slovenije i Rumunije, koji borave na teritoriju BiH, organizuje glasanje u BiH na izborima koji će biti održani i u njihovim matičnim zemljama.

Političari koji prate opasnu politiku koju predvodi Milorad Dodik (SNSD) glasali su protiv ove odluke, a kako Klix.ba saznaje, razlog je činjenica da su Poljska, Rumunija i Slovenija glasale "za" Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja je donesena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

"Vijeće ministara BiH u drugom krugu glasovanja nije postiglo potrebni konsenzus za organiziranje glasovanja državljana Republike Poljske, Republike Slovenije i Republike Rumunjske koji borave na teritoriji Bosne i Hercegovine, povodom izbora za Europski parlament iz ovih država, te povodom izbora u Rumunjskoj za tijela lokalne javne uprave u 2024. godini", saopćeno je iz Vijeća ministara.

Nakon što u prvom krugu glasanja, na 50. sjednici Vijeća ministara BiH 28. maja, zahtjevi za davanje saglasnosti za glasanje nisu dobili potrebnu većinu, obavljene su potrebne konsultacije, te na današnjoj 30. vanrednoj sjednici Vijeća ministara BiH, u drugom krugu glasanja, nije postignut konsenzus za prihvaćanje diplomatskih nota ambasada Poljske, Slovenije i Rumunije u Sarajevu za organizovanje glasanja državljana ovih zemalja koji borave u Bosni i Hercegovini.

Ovim potezom bh. ministri koji dolaze iz RS-a su bacili novu ljagu na diplomatske odnose sa drugim državama, a sada je riječ o tri članice Evropske unije.