Finalista iz Zenice
647

Upoznajte Dinu Suljića, pjevača kojeg je Marija Šerifović nazvala "vedrim suncem Zvezda Granda"

L. R.
Dino Suljić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Dino Suljić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Finale regionalnog muzičkog takmičenja "Zvezde Granda" održat će se ove subote s početkom u 21 sat, a brojni takmičari iz BiH imat će priliku boriti se za pobjedu. Jedan od favorita je svakako i mladi Zeničanin Dino Suljić koji je tim povodom govorio za Klix.ba.

Dino Suljić je tokom cijelog takmičenja oduševljavao žiri svojim talentom i harizmom. Odrastao je u muzičkoj porodici pa je svoj talent otkrio veoma rano, a osim što pjeva, svira harmoniku, gitaru te klavir.

"Muzika me pratila otkako sam došao na ovaj svijet i uz nju sam odrastao. Oba roditelja su muzikalni, mama pjeva, a tata svira harmoniku. Kod nas se uvijek pjevalo i sviralo, već na svom prvom rođendanu sam sve iznenadio svojom razdraganošću i muzikalnošću. Čak ni kao mali nisam imao dilemu šta da sviram u muzičkoj školi. Donio sam jedan od najboljih izbora u životu, a to je bio smjer harmonika. Instrument uz koji se mogu svirati svi žanrovi muzike, a i nakon kojeg je bilo mnogo lakše savladati klavir i gitaru", rekao je Dino.

Dino od malih nogu njeguje talent za muziku (Foto: Privatna arhiva)
Dino od malih nogu njeguje talent za muziku (Foto: Privatna arhiva)

Iako je muzika veliki dio njegovog života, Dino nije zanemario ni formalno obrazovanje pa tako osim muzičke škole, on je i građevinski inžinjer.

"Oduvijek sam planirao da nakon gimnazije pohađam fakultet, odluku da se usmjerim ka školovanju za građevinskog inžinjera sam također naslijedio od tate i drago mi je što sam uspio uskladiti dvije potpuno različite sfere kao što su građevinarstvo i muzika", navodi.

Dino ima brojne uzore, a uglavnom su to izvođači pop muzike. On je ovom prilikom otkrio i s kim bi volio sarađivati.

"Svi koji me poznaju, veoma lako će vam odgovoriti na pitanje ko su moji muzički uzori, a to su Zdravko Čolić i Željko Joksimović. Tu su svakako ubrojani i Dino Merlin, Hari Mata Hari, Toše Proeski, Gibonni, Parni valjak, Halid Bešlić, Haris Džinović, strani izvođači poput Bon Jovi-a, Bryan-a Adams-a... Što se tiče saradnje, za početak bih najviše volio da mi Joksimović napravi pjesmu u Čolinom stilu", odgovara.

Na ovaj način možete glasati za Dinu Suljića
Na ovaj način možete glasati za Dinu Suljića

Već dugi niz godina nastupa širom regije na različitim muzičkim događajima i proslavama, gdje su ga mnogi pitali zašto se ne prijavi na neko takmičenje. Stoga nas je zanimalo kako se odlučio prijaviti i takmičiti na "Zvezdama Granda".

"Prije otprilike godinu dana čuo sam za audiciju za 'Zvezde Granda' u Sarajevu i shvatio da sam u pravom momentu u životu za to. Dostigao sam dovoljan nivo zrelosti. Mlad sam, a obzirom na veliki broj nastupa i dovoljno sam iskusan za tako veliki poduhvat. Rekao sam sebi: 'Kad ću ako neću sada?' Prilično samouvjeren sam otišao na audiciju, na putu do studija u autu smislio sam šta ću pjevati i evo, stigoh do finala najpopularnijeg muzičkog takmičenja u regiji", ističe Dino.

Budući da takmičenje traje nekoliko mjeseci, gdje su finalisti morali proći čak 13 krugova, sam proces je bio zahtjevan. Ovo se posebno odnosi na takmičare koji su za svaki nastup morali doći iz drugih gradova kako bi vježbali s mentorima i borili se za prolazak u naredni krug. Da li mu je takmičenje u "Zvezdama Granda" nešto dalo ili oduzelo, Dino odgovara:

Dino u studiju Granda (Foto: Grand Production)
Dino u studiju Granda (Foto: Grand Production)

"Biti učesnik ovog showa je velika čast i zadovoljstvo, ali zahtijeva i veliki trud, napor i ulaganja. Od ove sezone i pravila su drugačija - nema biranja mentora, a i mnogo je više krugova nego prije, finale je čak 14. krug. Ono najljepše što ću ponijeti sa sobom su brojna prijateljstva sa predivnim kolegama, sa svima imam fenomalan i blizak odnos. Bilo je nevjerovatno biti na mjestu sa stotinama ljudi gdje svi pjevaju fenomenalno."

Iako je muzički obrazovan i iza sebe ima brojne javne nastupe, komentari i savjeti članova žirija mu mnogo znače. Jedan od najboljih komentara dobio je od Marije Šerifović i to u polufinalnoj emisiji kada ga je nazvala "vedrim suncem takmičenja".

Dino Suljić već radi na svojoj prvoj pjesmi (Foto: I. Š./Klix.ba)
Dino Suljić već radi na svojoj prvoj pjesmi (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Tokom cijelog takmičenja dobijao sam pohvale i fantastične komentare svih članova žirija. Ponosan sam kada znam da su velikani balkanske muzičke scene prepoznali da ja svoj posao radim na pravi način. Cijenim svaki njihov savjet, a iz mene su izmamili dodatnu emociju, osmijeh i opuštenost na sceni. Marija Šerifović je moj direktan prolazak u finale začinila komentarom kako sam bio 'vedro sunce' ovog takmičenja i kako sam sve vrijeme odlično pjevao, Mili i Đorđe David su me još od najranijih krugova vidjeli u finalu, a Dragan Stojković Bosanac je još u prvom krugu rekao kako pjevam 'muzikantski'", ističe.

Budući da ga mnogi vide kao pobjednika ovogodišnje sezone, bila bi šteta da se on ne nastavi baviti muzikom. Dino za Klix.ba otkriva da već radi na prvoj pjesmi.

"Kraj ovog takmičenja je samo novi veliki početak moje muzičke karijere, a moj cilj je da ubrzo snimim svoju pjesmu. Već sam u kontaktu sa najvećim muzičkim autorima u BiH i šire pa stoga očekujte nešto veoma kvalitetno. Volio bih i da sam sebi napišem pjesmu. Kroz dugi niz godina se skupilo dosta ideja koje čekaju pravi trenutak. Najveći san i uspjeh bi bio predstavljanje moje domovine Bosne i Hercegovine na Eurosongu, a zašto i ne napisati hit za Čolu ili Halida", rekao je Dino.

Podsjećamo, finale takmičenja "Zvezde Granda" održat će se u subotu, a za Dinu Suljića iz BiH možete glasati slanjem broja 9 SMS-om na broj 091 410 719.