Mogu uzrokovati trovanje
49

Neke od popularnih vrsta cvijeća su otrovne za mačke, obratite pažnju ukoliko ih imate u kući ili vrtu

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Proljeće je stiglo i dok mnogi planiraju uređenje bašte, ali i enterijera cvijećem, trebate biti oprezni ukoliko imate mačke jer su određene vrste otrovne za vaše ljubimce.

Iako postoje biljke koje neće praviti probleme vašoj mački ako ih "gricnu", postoje druge (uključujući sobne biljke) koje mogu uzrokovati velike probleme samo izlaganjem.

Ako planirate proljetnu sadnju cvijeća u svojoj kući ili vrtu, svakako izbjegavajte ovih pet ako ste vlasnik mačaka, navodi DailyPaws.

Narcisi - S lijepim vremenom moglo bi biti primamljivo izložiti narcise na kuhinjskom pultu ili ih upotrijebiti da uljepšate svoj vrt, ali ovo žuto cvijeće i mačke se ne slažu. Čak i uzimanje samo nekoliko zalogaja listova, stabljika ili lukovica ovog cvijeta može uzrokovati povraćanje, proljev i slinjenje kod mačaka. Ako se puno biljke proguta, vaša mačka bi mogla doživjeti teška stanja kao što su napadi i abnormalnosti srčanog ritma – stoga je najbolje držati narcise podalje.

Tratinčice - Poput tulipana, tratinčice nisu najotrovniji cvijet za mačke – ali to ne znači da su 100 posto sigurne. Ako vaša mačka proguta više od jednog ili dva cvijeta, vjerovatno će doživjeti povraćanje i proljev. Iako će blago trovanje tratinčicom vjerovatno nestati za nekoliko dana, ipak ćete htjeti držati ovo cvijeće podalje od svoje mačke.

Ljiljani - oni su još jedan klasični proljetni cvijet i iako mogu izgledati lijepo, efekti koje imaju na mačke su jako loši. Svi dijelovi ljiljana su izuzetno opasni za mačke ako se progutaju, ali čak i samo njihovo njušenje ili ispijanje vode iz njihove vaze može uzrokovati trovanje. U teškim slučajevima, trovanje ljiljanima može uzrokovati zatajenje bubrega zajedno s povraćanjem, proljevom i napadima. Zbog njihove vrlo visoke toksičnosti, ljiljani se nikada ne smiju koristiti u kućama ili vrtovima u kojima žive mačke.

Tulipani - iako su mnogima omiljeni cvijet, tulipani se moraju držati podalje od mačaka. Premda mali zalogaj vjerovatno ne bi bio prevelika briga, ako vaša mačka odluči pojesti veliki dio cvijeta ili lukovice, mogla bi se otrovati. Simptomi trovanja tulipanima su slični onima kod trovanja drugim cvijećem: povraćanje, iritacija usta, dijareja i otežano disanje.

Hortenzije - mogu imati različite oblike kroz svojih oko 260 vrsta, a gutanje bilo kojeg dijela biljke može uzrokovati povraćanje, letargiju i proljev kod mačaka. Trovanje hortenzijom je, međutim, rijetko jer bi vaša mačka morala pojesti puno biljke da bi doživjela ozbiljne posljedice. Ako je vaša mačka istraživač i voli lutati vani, posadite hortenzije na sigurno mjesto do kojeg ne mogu doći ili ih u potpunosti držite podalje od vrta.