Tužilaštvo na potezu
116

Tuzlak uhapšen zbog veličanja ratnih zločinaca, bit će zatražen i pritvor

A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dva dana nakon obilježavanja godišnjice masakra počinjenog na Kapiji u Tuzli, na prostorijama memorijalnog centra i lokalnog udruženja osvanule su uznemirujuće poruke koje veličaju ratne zločince. Reakcijom policije osoba odgovorna za postavljanje poruka je pronađena i uhapšena.

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona je potvrđeno da je kriminalistička policija uhapsila 47-godišnjeg D.P. iz Tuzle, osumnjičenog za produženo krivično djelo izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

"Nakon kriminalističke obrade je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva TK. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog. Danas će biti stavljen prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora Općinskom sudu Tuzla", kazao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Kako su naveli iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, D.P. je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je od 31. marta do 27. maja 2024. godine na području Tuzle, u više navrata počinio krivično djelo izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Na uznemirujućim porukama, među imenima ratnih zločinaca koje je veličao D. P. se našao i Novak Đukić, pravosnažno presuđeni zlikovac koji je naredio granatiranje Kapije, odnosno masakr koji je počijen 25. maja 1995. godine.

Umjesto u zatvoru, on se nalazi na slobodi u Beogradu, s obzirom na to da ga susjedna Srbija, čije državljanstvo ima, ne šalje iza rešetaka.