Traže rješenje
65

Slovenija potez ministara iz RS-a nazvala "neprihvatljivim", pozvali na razgovor otpravnika poslova

I. Sa.
Nakon što su ministri iz reda SNSD-a Staša Košarac, Srđan Amidžić i Nenad Nešić glasali protiv odluke da se državljanima Slovenije, Rumunije i Poljske koji borave u našoj zemlji organizuje glasanje u BiH na izborima, uslijedile su brojne reakcije.
Razlog za ovakav potez je jer su Poljska, Rumunija i Slovenija glasale "za" Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja je donesena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Sada su reagovali i iz Slovenije te smatraju da ovo koči evropski napredak naše zemlje.

Fajon: Pozvan otpravnik poslova na razgovor

Prema podacima slovenačkog Ministarstva unutrašnjih poslova, u poseban birački spisak za evropske izbore upisano je 1.977 birača sa pravom glasa, tačnije slovenačkih državljana sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini.

Državna izborna komisija (DVK) poslala je slovenačkim biračima u BiH materijale za izbore za Evropski parlament kako bi mogli glasati i poštom. Za referendume, birači sa prebivalištem u inostranstvu ne dobijaju izborni materijal po službenoj dužnosti, već prijavu za glasanje moraju podnijeti poštom iz inostranstva najkasnije 15 dana prije dana glasanja.

Do sada je Nacionalna izborna komisija (DVK) zaprimila je pet prijava za glasanje na evropskim izborima, a osam za konsultativne referendume.

Predstavnici ove zemlje su ovakvu odluku nazvali neprihvatljivom.

"Blokiranje glasanja građana Slovenije, Poljske i Rumunije u Bosni i Hercegovini na evropskim izborima je neprihvatljivo", rekla je ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

Naveli su kako je ministarstvo već objavilo da se radi o neprihvatljivom potezu vlasti u našoj zemlji koji je "protiv svih temeljnih vrijednosti EU", ali i protiv "prijateljskih odnosa između dvije zemlje i ustaljene prakse kada je riječ o provođenju izbora".

Fajon je podsjetila i kako je BiH nedavno dobila zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora za članstvo u EU.

Prema njenim riječima, Slovenija je pozvala privremenog otpravnika poslova BiH u Sloveniji na razgovor te je izražen protest.

Naglasila je i kako Ambasada Slovenije u BiH te Ministarstvo vanjskih poslova BiH traže načine da građanima omoguće učešće na evropskim izborima.

Fajon je odluku BiH okarakterisala kao ispolitizovan potez, jer je u raspravu uvela glasanje o rezoluciji UN-a o genocidu u Srebrenici.

"Potezi koče evropski napredak"

Predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar navela je kako je ta zemlja "jedna od najaktivnijih zemalja u podršci Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu".

"I u sadašnjem sazivu Evropskog parlamenta smo uspješno podržali evropsku budućnost BiH. Stoga žalim zbog neshvatljivog uskraćivanja saglasnosti za održavanje izbora za Evropski parlament u Amabsadi Slovenije u Sarajevu od ministara iz entiteta RS. Ovakvi potezi dodatno koče evropski napredak ove zemlje i neprihvatljivi su", navela je ona te dodala:

"Očekujem da će i Bosna i Hercegovina poštovati vladavinu prava".

Reagovao i Konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković uputio je pisma ministrima vanjskih poslova Slovenije, Rumunije i Poljske zbog ovog poteza.

U njemu je, između ostalog, poručio:

"Vjerujemo da je ovakva neodgovorna politika urađena pod malignim ruskim utjecajem koji sve više uzima maha u našoj zemlji", naveo je Konaković.