Kantonalni sud Sarajevo
28

Optužnica Hadžibajriću i drugima bit će čitana nekoliko sati, dvoje optuženih spremno priznati krivicu

S. Š.
Hadžibajrić prilikom dolaska na današnje ročište (Foto: I. L./Klix.ba)
Hadžibajrić prilikom dolaska na današnje ročište (Foto: I. L./Klix.ba)
Pred vijećem Kantonalnog suda Sarajevo danas je održana statusna konferencija u predmetu "Ibrahim Hadžibajrić i drugi" na kojoj su izneseni detalji o načinu i toku suđenja koje tek slijedi.
Tužitelj Tužilaštva Kantona Sarajevo Samir Selimović danas je saopćio kako i na koji način će iznositi dokazni materijal u ovom obimnom predmetu koji uključuje veći broj svjedoka, vještaka, materijalnih i drugih dokaza.

Selimović je najavio da će tužilaštvu samo za čitanje optužnice i izlaganje uvodne riječi biti potrebno više od šest sati. Kada je riječ o satima predviđenim za svjedoke, tužilaštvu će biti potrebno oko 300 sati, za materijalne dokaze oko 30 sati, dok je vrijeme koje će biti potrebno za predstavljanje presretnutnih razgovora oko 15 sati.

Sutkinja Sazdovski (Foto: I. L./Klix.ba)
Sutkinja Sazdovski (Foto: I. L./Klix.ba)

Sav ovaj materijal bit će podijeljen na glavne pretrese, naravno. Predsjedavajuća sudskog vijeća Jasmina Sazdovski naglasila je da je ovaj predmet jedan od hitnijih, s obzirom da se radi o pritvorskom suđenju u kojem je prvooptuženi Ibrahim Hadžibajrić u pritvoru već 14 mjeseci.

Zbog toga je, ujedno, najavila da će do kraja godine svakog utorka i ponedjeljka biti održavan glavni pretres kako bi postupak bio okončan što je prije moguće.

Zatim, tužitelj Selimović naglasio je da u ovom postupku nema zaštićenih svjedoka te da nema razloga za razdvajanjem postupka - za sada. Naime, nagovijestio je da postoji šansa za sklapanjem sporazuma o priznanju krivice sa dvoje optuženih - Elmedinom Karišikom i Almom Destanović. O tome će, kako sud, tako i ostali učesnici ovog procesa, biti blagovremeno obaviješteni.

Tužitelj Selimović (Foto: I. L./Klix.ba)
Tužitelj Selimović (Foto: I. L./Klix.ba)

Odbrane optuženih nisu imale primjedbe na zakonitoski dokaza koji su im ustupljeni. Osim advokatice Adne Dobojlić, braniteljice Seida Hadžibajrića i Fadila Novalije koja je kazala da njoj nisu dostavljeni dokazi iz Sky aplikacije koje tužilaštvo planira prezentovati.

Također, Dobojlić je kazala kako je uložila zahtjev da se slučaj njenog klijenta Fadila Novalije odvoji od ovog procesa jer smatra da je krivično djelo za koje se on tereti u nadležnosti Općinskog suda Sarajevo.

Osim ovog zahtjeva, Dobojlić je kazala kako je uložila da se ovaj predmet prebaci u nadležnost Suda Bosne i Hercegovine.

Najavljeni neki od svjedoka

S obzirom da je ovaj predmet označen kao jedan od hitnih, sutkinja Sazdovski već je zakazala termine narednih ročišta, a samim time, uz dokumentaciju koju je dostavilo Tužilaštvo KS, poznata su i imena nekih od svjedoka.

Naime, kao prvi svjedok najavljen je Vedad Deljković, inače vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad i jedan od vijećnika koji je među prvima pokrenuo inicijativa za smjenu tadašnjeg načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića.

Kao svjedok naći će se i Vedran Dodik, također vijećnik u Starom Gradu, a najavljena su i svjedočenja Edina Međedovića, Edina Brbutovića, Erduana Hadžihasanovića, Almira Smajkana, Milorada Raca, Esada Muratovića te Jasmina Terovića.

Ovo, naravno, nije čitav spisak osoba koje će biti ispitane u svojstvu svjedoka u predmetu koji se vodi protiv Hadžibajrića i ostalih zbog najtežih koruptivnih krivičnih djela propisanih zakonima Federacije BiH i Kantona Sarajevo.

Na prošlom ročištu, svi optuženi u ovom predmetu su negirali krivicu.