Pogledajte snimak
167

Ovo je prostor u Sarajevu gdje biznismen Miroslav Mišković planira graditi stambeno-poslovni kompleks

S. H.
U sarajevskom naselju Stup, iza Heco pijace nalazi se ogroman prostor na kojem je prije rata bila smještena fabrika za proizvodnju namještaja Standard, a koju je srbijanski biznismen Miroslav Mišković kupio 2008. godine.

Trenutno je riječ o neuređenom prostoru, gdje dominiraju ruševni ostaci bivše fabrike, a gdje bi, prema planu Miškovića trebao biti izgrađen stambeno-poslovni kompleks.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Radi se o veoma atraktivnoj lokaciji u građevinskom smislu, s obzirom na blizunu glavne gradske saobraćajnice i činjenice da se nalazi tek nekoliko minuta od uključenja na autoput.

Radi se o prostoru od skoro 120.000 kvadratnih metara.

Mišković predvodi kompaniju Delta Real Estate, koja ima 95 posto dionica kompanije Standard Nekretnine. Preostalih pet posto ili 42.126 dionica je u vlasništvu više vlasnika. Prema podacima Sarajevske berze (SASE), osim Delta Real Estatea, među deset najvećih dioničara su fizička lica i kompanija Megamix. Delta Real Estate je nedavnom dokapitalizacijom od 10 miliona KM svoj vlasnički udio u Standard Nekretninama povećao sa 89 na 95 posto.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Standard Nekretnine je neaktivna kompanija, a vrijednost ima u zemljištu u sarajevskom naselju Stup, koje je višemilionske vrijednosti. Standard podijeljen na kompaniju koja se bavi proizvodnjom namještaja Standard Furniture i kompaniju, koja se bavi nekretninama Standard Nekretnine.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Prije četiri godine Mišković je poručio da u ovaj projekat planira uložiti 80 miliona eura.