Opet zapelo
186

Puca li Trojka u Sarajevu zbog dva kandidata? Buran sastanak završen bez dogovora, iduća sedmica ključna

D. Be.
Benjamina Karić nema podršku Naše stranke, a Srđan Mandić NiP-a
Benjamina Karić nema podršku Naše stranke, a Srđan Mandić NiP-a
Danas je, kako saznaje Klix.ba, održan sastanak i to buran šefova kantonalnih stranaka koje čine Trojku - SDP, NiP i Naša stranka. Rezultat sastanka, bez ikakvog dogovora.
Kako saznajemo sastanku su prisustvovali i najviši funkcioneri Trojke, ali ništa nije urodilo plodom da se postigne saglasnost oko zajedničkih kandidata za predstojeće lokalne izbore.

Kako smo ranije pisali, najveća tačka spoticanja je kandidat u Općini Centar. Srđan Mandić, aktuelni načelnik iz Naše stranke, i zvanično želi novi mandat no to se ne dopada NiP-u koji ne pristaje na tu opciju.

Predvodnik grupe nezadovoljnih NiP-ovaca je ranije bio Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća, čiji je otac Kemal Ademović, prvi potpredsjednik NiP-a. On je zagovarao opoziv, ali će Mandić ipak "izgurati" mandat do kraja. U međuvremenu i ostatak NiP-a se pridružio Ademoviću i žele vidjeti novo lice na mjestu prvog čovjeka Općine Centar.

I dok NiP ne želi Mandića na funkciji načelnika Centra, tako ni jedan dobar dio Naše stranke nema simpatije prema ideji da aktuelna gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić bude zajednički kandidat za načelnicu u Novom Sarajevu.

Naša stranka bi radije Karić ponovo voljela vidjeti u fotelji gradonačelnice, pod uslovom da Trojka bude imala većinu u Gradskom vijeću Grada Sarajeva i ponovo bude u prilici izabrati gradonačelnika. Smatraju da bi Karić bila idealna za tu poziciju jer pored Trojke, zbog svojih stavova i poteza, uživa i određeno povjerenje u opozicionim SDA i DF-u.

Zbog ove dvije sarajevske općine došlo je do velikog neslaganja unutar Trojke i današnji neproduktivan sastanak mogao bi ostaviti ozbiljne posljedice na zajednički izlazak na izbore i time automatski povećati šanse aktuelnoj opoziciji (SDA, DF i SBiH).

Krajnji rok za prijavu listi s imenima kandidata je 18. juni, što znači da Trojka ima još iduću sedmicu da pokuša postići važan dogovor koji će odrediti njihovu sudbinu ne samo u Kantonu Sarajevo već i za budućnost na višim nivoima.