Reakcija nakon gostovanja
126

Član UO KCUS-a Jasmin Šutković negira navode Pilava: Nikšić i Konaković nisu bili na sjednici UO

B. R.
(Foto: Facebook Jasmin Šutković)
(Foto: Facebook Jasmin Šutković)
Član Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Jasmin Šutković negira pojedine tvrdnje bivšeg v.d. direktora KCUS-a Alena Pilava, a koje je Pilav izrekao tokom jučerašnjeg gostovanja u Klix Studiju.
Prvenstveno negira da su predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković prisustvovali sjednici UO KCUS-a. Naime, Šutković tvrdi da su prisustvovali neformalnom susretu koji je prethodio sjednici UO, ali da nisu prisustvovali na samoj sjednici UO.

"Došli su na jednu radnu kafu s predsjednikom UO (Benjaminom Kulovcem), a koja je bila nevezana za rad UO. Nije se uopće raspravljalo o bilo kakvim tačkama. Iznenada su došli. Znali smo da premijer Nikšić ima želju da razgovara s upravom kako bismo riješili problem imenovanja generalnog direktora KCUS-a, ali nikada nije bilo govora da će oni doći na sjednicu UO i da će na njoj s nama raspravljati o v.d. direktora ili o radu samog UO", izjavio je Šutković za Klix.ba.

Prema njegovim riječima, Konaković je iznenada došao, na Nikšićevu molbu, kako bi kao stranke Trojke (SDP, NiP, NS) izjavili svoj stav i kako bi se riješili problemi na KCUS-u.

"Čak je Konaković djelovao kao neko ko nije želio da oda dojam da je došao kao ministar vanjskih poslova, već kao predsjednik NiP-a, na molbu premijera Nikšića, da nas podrži u radu, da zakonito radimo, da se proces mora iznijeti do kraja, da podržava ono što smo uradili, a to je da smo dr. Ismeta Gavrankapetanovića kao prvorangiranog kandidata predložili za direktora KCUS-a", dodaje.

Ponovio je da se to nije dešavalo na sjednici UO KCUS-a, već na neformalnom susretu, kafi, za koju je naveo da je jako kratko trajala jer je Konaković bio u žurbi i da je njoj prisustvovao i Pilav.

"Nakon toga je počela sjednica UO. Ne znam kako je bivši v.d. direktora Pilav došao do zaključka da je neformalna kafa i druženje sjednica, što naravno nije", naglasio je.

Pitanje certifikata i magisterija

Šutković smatra neprimjerenim to što se Pilav selektivno poziva na zakon koji se odnosi na zdravstveni menadžment kao jedan od uslova za imenovanje na funkciju direktora KCUS-a.

"Nije citirao dio zakona kojim se ukazuje na to da se osim certifikata prihvata i magisterij zdravstvenog menadžmenta. To je ono što jasno piše u zakonu i statutu. Ako ćemo već ići u detalje, svi ti certifikati i oni koji imaju te certifikate trenutno su nelegalni jer niko od njih u prethodne tri godine nije uspio da obnovi taj certifikat. Razlog za to jeste što Ministarstvo zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine nije radilo svoj posao, a fino i jasno piše u pravilniku da se certifikat mora obnavljati svake tri godine", ukazao je.

Smatra da Pilav nije smio ulaziti u izbor direktora KCUS-a jer je i sam jedan od kandidata za tu funkciju. Zatim se osvrnuo na pitanje da li Gavrankapetanović kao prvorangirani kandidat ima validan dokument kojim potvrđuje da ima znanja i vještine iz zdravstvenog menadžmenta.

"Postoji nekoliko potvrda ministrice visokog obrazovanja prema kojima je jasno da je to magistarski, da je to zakonski prihvatljivo i prema svim ostalim propisima. Gavrankapetanović ima i uvjerenje o preuzetoj diplomi", istakao je.

O radu Pilava kao v.d. direktora

Kako je kazao, na samoj sjednici UO je izrazio negativan stav o radu KCUS-a u posljednjih šest mjeseci dok je v.d. direktora bio Alen Pilav.

"Rekao sam da je to moglo mnogo bolje i da je to jedan od razloga zašto nisam bio za to da se produži njegov mandat", rekao je Šutković.

Zahvalan je Pilavu na svemu što je uradio, ali je mišljenja da mu nije bilo korektno jučerašnje gostovanje u Klix Studiju.