Tvrdnje opozicije
100

SDA Novo Sarajevo optužila gradonačelnicu Karić da budžetski novac koristi za predizbornu kampanju

B. R.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iako još nije ozvaničena kandidatura gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić (SDP) za načelnicu Novog Sarajeva, u Općinskoj organizaciji SDA Novo Sarajevo smatraju da je Karić već u predizbornoj kampanji.

Kako su saopćili, Karić se sjetila općine Novo Sarajevo i njenih penzionera tek kada je odlučila neposredno pred izbore fiktivno prebaciti CIPS u Novo Sarajevo iako živi na području općine Centar, u cilju kandidovanja za načelnicu. Iznijeli su optužbe na račun Karić, tvrdeći da je ona već kandidatkinja.

"Prema izbornim propisima, zabranjeno je zloupotrebljavati javna sredstva za ličnu promociju izabranih zvaničnika, ali također je zabranjeno raditi i preuranjenu kampanju. Naime, gradonačelnica Karić, kandidatkinja SDP-a i Trojke za načelnicu Novog Sarajeva na predstojećim lokalnim izborima, javnim sredstvima je organizovala izlete za penzionere upravo iz općine Novo Sarajevo, a na samim izletima dijelila poklone penzionerima sa svojim potpisom", tvrde u Općinskoj organizaciji SDA Novo Sarajevo.

Iako na prvi pogled to može izgledati kao ljubazna gesta, ovaj čin je, kako su konstatovali, ništa drugo nego model za pridobijanje glasova novcem poreznih obveznika i vođenje uranjene predizborne kampanje.

"Ovi paketi, brendirani njenim imenom i gradskim logotipom, predstavljaju očigledan oblik samopromocije. Takve radnje su u direktnoj suprotnosti s Izbornim zakonom kojim se zabranjuje rano vođenje kampanje. Sredstva Grada Sarajeva trebaju biti korištena za unapređenje grada i života njegovih stanovnika, a ne za političku samopromociju", dodaju.

Poručili su gradonačelnici Karić da nisu ovim iznenađeni, s obzirom na to da je, kako su naveli, cijeli svoj mandat iskoristila za fotografisanje i populizam, bez pokretanja jednog jedinog konkretnog kapitalnog projekta, osim, "recimo, rekonstrukcije fasada, što je projekat koji je zatekla u gradskoj upravi".

U Općinskoj organizaciji SDA Novo Sarajevo su pozvali Centralnu izbornu komisiju (CIK) da sankcioniše ovo, kako tvrde, očigledno kršenje izbornih pravila i zloupotrebu javnih sredstava.