Euro 2024
73

Predstavljamo grupu C: Englezi kao favoriti stižu po titulu, Srbi i Slovenci žele iskorak

D. P.
Ilustracija: A.L./ Klix.ba
Ilustracija: A.L./ Klix.ba
U okviru predstavljanja grupa predstojećeg Evropskog prvenstva na red je došla i ona koja krije po koeficijentima prvog favorita takmičenja, selekciju Engleske. Grupu C čine Engleska, Danska, Slovenija i Srbija.

Grupa C Evropskog prvenstva trebala bi biti jedna od najinteresantnijih, posebno gledateljima u našem regionu jer se tu nalaze selekcije Slovenije i Srbije.

Engleska, koja spada u prvi red favorita na Evropskom prvenstvu, važi za favorita i u grupi, dok na svoje mjesto u nokaut-fazi računa i selekcija Danske, koja tradicionalno prolazi grupe na velikim takmičenjima.

Kako će iz četiri grupe prolaziti i trećeplasirane selekcije, svoje računice imaju Slovenija i Srbija. Ove dvije selekcije mogu pomrsiti račune i favorizovanim Englezima i Dancima te se i kroz prva dva mjesta plasirati dalje.

Engleska

Selektor Gareth Southgate je pod još većim pritiskom od onog na kojeg je navikao i jednostavno "mora" donijeti trofej s vrlo potentnom generacijom nogometaša. Southgate je već privukao pažnju jer je sa spiska otpisao ofanzivce poput Jacka Grealisha, Raheema Sterlinga, Jadona Sancha i Marcusa Rashforda, a radi se o igračima koji bi u gotovo svakoj drugoj reprezentaciji imali svoje mjesto.

Ipak, Englezi se uzdaju u raspucane ofanzivce koji iza sebe imaju sjajne sezone poput kapitena Harryja Kanea, osvajača Lige prvaka Judea Bellinghama, najboljeg igrača Premier lige Phila Fodena i zvijezde Arsenala Bukaya Sake. Nada bi mogao biti i Chelseajev Cole Palmer, koji predstavlja najveću senzaciju sezone u Premier ligi s 22 gola i 11 asistencija.

Danska

Danci su na posljednjem Evropskom prvenstvu 2021. godine došli do polufinala, a junaci će i ovaj put biti isti. Tri godine kasnije, ekipa je prepuna veterana koji i dalje imaju šta da pokažu poput Christiana Eriksena, Kaspera Schmeichela, Andreasa Christiansena i Simona Kjaera.

No, ovoga puta Danska ima ono što im je decenijama nedostajalo. Napadač Manchester Uniteda Rasmus Hojlund mogao bi biti pozitivno iznenađenje cijelog turnira i donijeti Dancima golove iz ofanzivnog reda koji su nedostajali u takmičenjima ranije.

Srbija

Naši istočni susjedi konačno su se vratili na Evropsko prvenstvo pod vodstvom Dragana Stojkovića Piksija i ne žele ostati na tome, već ciljaju plasman u nokaut-fazu u Njemačkoj. Selektor Piksi poveo je vrlo iskusan tim igrača koji su u najboljim godinama i dovoljno iskusni da mogu napraviti rezultat.

Igra reprezentacije Srbije mnogo će zavisiti od napadačkog dvojca Dušan Vlahović - Aleksandar Mitrović i načina na koji će ih selektor uvezati te od inspiracije Dušana Tadića koji će pokretati sve u kreaciji igre. U evropskom nogometu posebno je odjeknula gostujuća pobjeda Srbije nad Švedskom rezultatom 3:0 i sigurno je da naši susjedi mogu ponoviti takvu igru i protiv rivala u grupi.

Slovenija

Nogomet u Sloveniji napreduje iz godine u godinu, a kruna je tek drugi plasman na Evropsko prvenstvo u historiji. Izabranici Matjaža Keka imaju dvije velike zvijezde poput golmana Jana Oblaka i napadača Benjamina Šešku, a tu je i povratnik Josip Iličić koji je nakon borbe s teškom depresijom uspio povratiti odličnu formu.

Slovenci bi u duelu sa Srbijom mogli odlučivati o putniku u nokaut-fazu, a taj duel je na rasporedu 20. juna u drugom kolu.

Raspored utakmica Grupe C:

Prvo kolo, 16. juni:

18:00 Slovenija - Danska

21:00 Srbija - Engleska

Drugo kolo, 20. juni:

15:00 Slovenija - Srbija

18:00 Danska - Engleska

Treće kolo, 25. juni:

21:00 Engleska - Slovenija

21:00 Danska - Srbija