Ekstremne vrućine
65

Grci mole turiste da se bolje informišu o toplotnom talasu nakon što je jedan TV voditelj stradao

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
S obzirom na to da je Grčka zahvaćena neuobičajeno visokim temperaturama čak i za ovo doba godine, raste strah da strani posjetioci nisu svjesni ili nisu pravilno obaviješteni o rizicima koji donosi boravak i izloženost takvim vremenskim uslovima.
Tokom protekle sedmice započete su tri operacije potrage i spašavanja turista koji su nestali tokom šetnje na dalekim ostrvima, uključujući i jednu potragu za popularnim TV voditeljem Michaelom Mosleyem, koji je pronađen mrtav na ostrvu Symi.

Mosley je na visokim temperaturama krenuo u šetnju koja je za njega postala i fatalna, a sve nakon što je krenuo pogrešnim putem. Uprkos masovnoj potrazi koja je uključivala patrolne čamce, ronioce, helikoptere, vatrogasce, policiju, bespilotne letjelice i posebno obučenog psa tragača, trebalo je pet dana prije nego što je otkriveno tijelo 67-godišnjaka, jer je pao na području gdje ga nije bilo lako uočiti. Vjeruje se da su rekordno visoke temperature odigrale ključnu ulogu u Mosleyjevoj smrti.

O ovoj, ali i ostalim potragama za nestalim turistima, oglasili su se spasilački timovi.

Dimitris Katatzis, koji vodi jedan od spasilačkih timova, rekao je da su misije često otežavane jer turisti, često nesvjesni rizika, "skrenu s puta" da bi vidjeli mjesta, a zatim se izgube.

Lokalni zvaničnici također su pozvali turiste da budu bolje informirani, a jedan vijećnik gradske vijećnice na ostrvu Chios rekao je da bi mjesta za posjetitelje u udaljenim područjima trebalo bolje podržati finansijski i tehnološki kako bi se osiguralo da staze budu manje opasne te samim time da se izbjegnu i tragedije, piše Guardian.