Veliki transfer
0

Bomba iz Španije: Hezonja prešao iz Reala u Barcelonu i postao jedan od najplaćenijih košarkaša u Evropi

H. H.
Mario Hezonja je na početku karijere već igrao za Barcelonu (Foto: EPA-EFE)
Mario Hezonja je na početku karijere već igrao za Barcelonu (Foto: EPA-EFE)
Hrvatski košarkaš Mario Hezonja (29) potpisao je ugovor sa Barcelonom, ekskluzivno je objavio katalonski Mundo Deportivo.

Hezonja koji je igrao za Barcelonu od 2012. do 2015. godine stiže u Barcu iz redova najljućeg rivala Real Madrida, a potpisao je petogodišnji ugovor koji će ga učiniti jednim od najplaćenijih igrača u Evropi.

Iako se čak spominjao i Partizan kao jedan od klubova u kojem bi mogao nastaviti karijeru, Barcinu ponudu sa godišnjom platom od oko 3 miliona eura nije mogao odbiti.

Kontakti između Barcelone i Hezonje trajali su već neko vrijeme, a prelazak u Kataloniju dolazi samo dva dana nakon što je s Realom osvojio titulu prvaka Španije.

Hezonjin povratak u Barcu je prava bomba, u košarci ekvivalentna kontroverznom odlasku portugalskog nogometaša Luisa Figa iz Barce u Real Madrid 2000. godine.

Hezonja je seniorsku karijeru počeo u Barceloni iz koje otišao u NBA ligu 2015. godine. Tri godine je proveo u Orlandu, a kasnije je igrao i za New York i Portland. U Evropu se vratio 2021. godine potpisom za Panathinaikos, a kratko je nastupao i za UNICS prije nego je 2022. godine stigao u Real.