Grčka u problemu
69

Sve učestalije smrti turista koji nestaju prilikom obilaska grčkih ostrva, vlasti krive vrućine

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki turista koji je nestao na grčkom ostrvu Matrakiju pronađen je danas mrtav, o čemu je izvijestila grčka televizija Skai news. Ovo je treća smrt turiste u ovoj zemlji u samo nekoliko dana, nakon što se vodio kao nestao.
Ovaj 55-godišnji muškarac nestao je prošlog utorka iz svog hotela na grčkom ostrvu Mitraki i pronađen je mrtav danas, u nedjelju. Njegova smrt je treća u zemlji u protekloj sedmici u evidenciji turista koji su se vodili kao nestali.

Muškarac (74) iz Nizozemske pronađen je mrtav u subotu na ostrvu Samos nakon što je sam otišao u šetnju jugozapadom ostrva.

Britanski TV voditelj Michael Mosley pronađen je mrtav na ostrvu Symi prije sedam dana. Mosley je očigledno pao niz liticu, rekao je za Sky news gradonačelnik Lefteris Papakalodoukas.

Nekoliko turista se trenutno vodi kao nestalo u zemlji. U međuvremenu, još jedan američki turista, 59-godišnji Albert Calibet, nestao je na ostrvu Amorgos nakon što je bio u šetnji i u obilasku ostrva.

Osim toga, nastavlja se operacija potrage za dvije nestale francuske turistice na grčkom ostrvu Sikinos, javljaju lokalni mediji. Spasilačka misija uključuje volontere, vatrogasce, a bit će regrutovani policijski timovi sa obližnjeg ostrva Ios. Dvije žene su bile u posjeti Grčkoj iz Francuske i imale su 73 i 64 godine.

Grčki kanal Cyclades24 rekao je da su žene boravile u različitim hotelima, ali su navodno bile povezane jedna s drugom.

Vlasti upozoravaju na opasnost od vrućine

Zamjenik gradonačelnika za turizam Amorgosa Popi Despotidi rekao je za iefimerida.gr da je na Calibetov nestanak možda utjecala vrućina.

"Ovih dana na ostrvu je nepodnošljivo vruće. Razmatramo sve mogućnosti", rekao je Despotidi.

Posjetiteljima je izdato hitno upozorenje jer je Grčka pogodila neuobičajeno rani toplotni talas sa temperaturama koje dostižu i do 44,5 stepeni Celzijusa u gradu Haniji, na sjeverozapadu Krita.

Grčka, inače, se svakog ljeta bori sa izrazito visokim temperaturama, ali nijedan nije zabilježen ovako ano u ljetnoj sezoni, navodi nacionalna meteorološka služba EMY, o čemu piše Euronews.