Slažu se kockice
66

Sve izvjesnije da će Bošnjaci imati jednog kandidata za načelnika Srebrenice, SDA i SBiH postigle dogovor

F. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik SDA Srebrenica Alija Tabaković je kazao kako je postignut dogovor između SDA i Stranke za BiH o tome da za načelnika Srebrenice podrže Hamdiju Fejzića, a za općinsko vijeće da nastupe sa zajedničkom listom.

Tabaković je naveo da je postignut dogovor SDA i Stranke za BiH da izađu sa zajedničkom listom na lokalnim izborima i da je time otvorena mogućnost da Fejzić bude jedini kandidat probosanskih političkih partija za načelnika općine Srebrenica.

Ranije je Stranka za BiH kao svog kandidata za načelnika općine Srebrenica isticala Faruka Đozića, dok su SDP, DF, Narod i pravda i Naprijed podržavali nezavisnog kandidata Muhameda Avdića, ali je SDP odlučio da na kraju podršku da Fejziću.

Predsjednik Općinskog odbora NiP-a Srebrenica Sejdalija Suljić je nakon njih u razgovoru za Klix.ba također kazao da će probosanske stranke imati samo jednog kandidata i da "niko neće biti protiv Fejzića".

U razgovoru za Klix.ba Muhamed Avdić je kazao da s obzirom na vremenski rok, on sada i ne može biti nezavisni kandidat i da može biti kandidat samo ako dobije podršku neke od političkih stranaka, ali da u tom slučaju i ne vidi smisao takve kandidature.

Naveo je da on nije bio politički aktivan i da je bio pitan da li želi biti kandidat za načelnika i da je trebao biti kandidat SDP, Narod i Pravda, Naprijed i DF, a da o tome zašto su odustali od podrške treba pitati vrh SDP-a jer je odluku donijelo predsjedništvo stranke.

Prema njegovim riječima ideja je bila da se stranke okupe oko jednog kandidata koji do sada nije bio u politici i nije imao lične sukobe, ali da se od toga očito odustalo i da je ovo bila posljednja prilika za dolazak novih ljude, a ne onih koji već 12 godina uređuju politiku.

Također, ističe i kako je strankama puno lakše govoriti o kandidaturi za načelnika, bez da se otvori pitanje o izborima za općinsko vijeće i zašto probosanske stranke ne mogu osvojiti većinu.

Avdić je na kraju rekao da će se stranke možda i izmiriti i postići dogovor o zajedničkom kandidatu, ali da je pitanje za sve i u Srebrenici i u Sarajevu ko će izmiriti zavađene građane u Srebrenici.

Salko Tursunović, predsjednik Skupštine Općine Srebrenica je kazao da se još uvijek ne zna da li će biti samo jedan kandidat i da Fejzić nije najbolje rješenje, ali da će ukoliko bude to prihvatiti.

Tursunović je izrazio žaljenje u slučaju da Fejzić bude jedini kandidat jer prema njegovom mišljenju on neće imati dovoljnu podršku u narodu.