Regionalni problem
37

NOS objavio detalje: Normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400kV i 220kV mreži

S. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Utvrđuju se okolnosti ispada dijela Elektroenergetskog sistema (EES) BiH, koji se dogodio danas u 12:25h, a prema prvim informacijama, došao je zbog problema u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenja ključnih 400kV interkonektivnih vodova. To je za direktnu posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BIH.

Iz Nezavisnog operatora sistema BiH za Klix.ba su rekli da se sličan scenario desio i 20.06.2024. godine, kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

"Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sistema BiH. S obzirom na to da se u današnjim okolnostima poremećaj kaskadno prenio i na Hrvatsku sa kojom Bosna i Hercegovina ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, nije bilo moguće spriječiti raspad elektroenergetskog sistema BiH", kažu iz NOS-a za Klix.ba.

Trenutno je cijeli region pogođen kaskadnim ispadom dalekovoda i to: BiH, Albanija, Crna Gora, Hrvatska, te dio Srbije.

"Vrše se operativni koraci ka postepenom uključenju konzuma i proizvodnih jedinica, energizacijom glavnih 400kV i 220kV transformatorskih stanica iz pravca Ugljevika i Tuzle ka Banja Luci, Sarajevu i Mostaru, te od Hrvatske ka Mostaru 4, Prijedoru 2, Kaknju, Jablanici. Normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400kV i 220kV mreži, koji onemogućuju uključenje dalekovoda. Napominjemo da je, prije današnjeg incidenta, elektroenergetski sistem BiH, koji je pod konstantnim nadzorom operativnog osoblja NOSBiH-a, radio u punom kapacitetu, sa normalnim pogonskim parametrima ključnih elektroenergetskih objekata u Bosni i Hercegovini", zaključuju iz NOS-a.