Ne može ući u Srbiju
34

Feđa Štukan naveo razlog zbog kojeg smatra da je uhapšen: Mislim da ovo tinja već neko vrijeme

I. S.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nakon što je jučer uhapšen na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, Feđa Štukan se telefonskim pozivom obratio na književnom festivalu Krokodil na kojem je trebao gostovati.

Najprije rekao kako se dobro osjeća te da su mu u graničnoj policiji dali hranu i vodu.

"Mislim da ovo tinja već neko vrijeme. Ne govori mi niko o tome ništa konkretno, ali otkako je 'Blank' izašao u Srbiji… Moja gostovanja po srednjim školama, raznim festivalima i onome koliko ljudi je prihvatilo tu knjigu i koliko razumiju suštinski zašto je ona opasna - zapravo za sve ove režime u bivšoj Jugoslaviji… Mislim da je to prva stvar zbog koje se meni to dešava. Iskreno, mislio sam da će mnogo ranije da krene sva ta frka oko te knjige i oko mene zbog stvari koje u toj knjizi objavljujem", kazao je.

Dodao je kako misli da je upravo to ono što njih boli, a da je ostalo, kao npr. pojavljivanje sa Zoranom Kesićem, samo nabačena lopta.

"Nema to veze s istinom. Nije zbog toga. Mislim da je 'Blank' ono što njima smeta", rekao je.

Kao što je poznato, on od prošle godine ne može ući u Srbiju, zbog čega su mu propali glumački projekti.

"Nije sad da su mi udarili nešto po džepu, da ne mogu sebi da dođem zbog toga, ali mi je krivo što ne radim tu jer tu su mi familija i prijatelji. Volim da sam tu. Volim Beograd, volim taj grad. Volim i Novi Sad isto. Stara mi je iz Niša. Pola familije mi je iz Srbije", ispričao je.

Portal Nova.rs objavio je fotografiju odluke o zabrani ulaska u Srbiju koja je jučer uručena Štukanu.

Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

"Utvrđeno je da u vezi sa ulaskom i boravkom stranaca na teritoriji Republike Srbije postoji negativna procena bezbjednosnog rizika (član 15, stav (1) tačka 8 Zakona o strancima)", napisano je.

Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

Podsjećamo, Štukanov advokat Sead Spahović je za Klix.ba, između ostalog, naveo da je rješenje formularno, tako da u njemu nema ni riječi bilo kakvog obrazloženja.

"Jasno je da prisustvo nezavisnih intelektualaca, zaista, u ovom trenutku prestavlja bezbjedonosni rizik, ali ne za Srbiju, već za vlast koja je odavno prešla granicu dobre vladavine. Grijeh Feđe Štukana je u tome što je učestvovao u građanskim demonstracijama protiv nasilja koje su održane u Beogradu prošle godine", također je naveo.