Zbog prodaje granata
92

Putinov propagandista na ruskoj državnoj TV nazvao Srbiju zadnjom ku*vom

F. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Sergej Mardan, ultranacionalista i jedan od vodećih Putinovih propagandista, otvoreno je vrijeđao Srbiju nakon izvještaja da je u Ukrajinu prodala oružje vrijedno 800 miliona eura.

On je kazao kako su 800 miliona eura vrijedne granate koje je Srbija izvezla na zapad na kraju ispaljene na ruske položaje u Vulhedaru, Bahmutu, Rabotinu i drugim mjestima.

"Nakon ovoga smatrate li Srbiju bratskom državom? Nemamo braće u svijetu, prokleti bili. Srbija se ponaša kao zadnja ku*va, to je neosporno", kazao je Mardan.

Ranije je Mardan izazvao i reakcije kada je kazao da je Rusija carstvo i da carstva mogu biti samo vojne države, a da se vojne države moraju boriti. On je, također, kazao da je Rusija okružena barbarima što nije izazvalo dobre reakcije u Kini.

Financial Times je objavio podatak da je Srbija indirektno, preko drugih zemalja, od početka ruske invazije na Kijev izvezla u Ukrajinu granate u vrijednosti od 800 miliona eura.

List piše da Srbija diskretno povećava prodaju municije Zapadu jačajući odbranu Ukrajine, iako je samo jedna od dvije evropske zemlje koje se nisu pridružile zapadnim sankcijama Rusiji.

Vučić je potvrdio da je informacija o vrijednosti municije uglavnom tačna, predstavivši prodaju kao poslovnu priliku.

"Ovo je dio našeg ekonomskog preporoda i važno za nas. Da, mi izvozimo našu municiju. Ne možemo izvoziti u Ukrajinu ili u Rusiju, ali imamo mnogo ugovora sa Amerikancima, Špancima, Česima, drugima. Šta oni s tim rade na kraju je njihov posao", rekao je Vučić.