Uputili im i poruku
30

CIK kaznio Našu stranku i NiP zbog kršenja Izbornog zakona, pokrenuli postupak protiv Snage naroda

I. Sa.
Centralna izborna komisija BiH je pokrenula postupak po službenoj dužnosti protiv stranke Snaga naroda zbog objavljivanja promotivnog video spota, potvrđeno je na današnjoj sjednici ove institucije.
Stranka Snaga naroda, osnovana u julu prošle godine u Zenici, objavila je spot koji nosi ime identično partiji.

U spotu se pojavljuje predsjednik stranke Ramo Isak, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Arnel Isak i direktor Kazneno-popravnog zavoda Zenica Rusmir Isak, kao i Naser Orić te Sefer Halilović.

Kažnjena Naša stranka

CIK BiH je kaznio Našu stranku zbog promovisanja digitalizacije i ukidanja CIPS-a sa 3.000 KM te moraju sa društvenih mreža ukloniti sporne odredbe.

Oni su podijelili fotografiju svog kandidata Nermina Deljkića koji se za isto zalaže te i on mora ukloniti spornu objavu.

Kako CIK navodi, riječ je o vođenju preuranjene političke kampanje te je odluka usvojena jednoglasno.

"Svi kandidati ove stranke su dužni da se suzdrže od javnog oglašavanja i vođenja kampanje prije službenog početka kampanje", navodi CIK BiH.

Kazna i za NiP

Stranka Narod i Pravda je prijavljena putem maila, tačnije njen kandidat Emir Galijašević iz Tešnja da je vodio preuranjenu kampanju. NiP je dijelio njegove objave putem društvenih mreža.

NiP je kažnjen sa 3.000 KM, kao i Naša stranka jer se krši Izborni zakon BiH.

Kako je pojašnjeno iz CIK-a, on je promovisao kandidaturu "iako i ne zna da li će biti kandidat", ali se promocija odnosi na stranku koja je već ovjerena.

"Očigledno na sceni imamo zloupotrebu društvenih mreža, online i elektronskih medija u vidu preuranjene kampanje i promovisanjem programa političkih programa i stranaka. Izmjene Izbornog zakona su u tom smislu jasne. CIK pokušava spriječiti da se neki promoviraju prije zvaničnog početka kampanje", rekla je Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a.