Povodom bitke na Kozari
678

Vojnici Vojske Srbije u uniformama marširali Prijedorom, Dodik poručio: "Konačno"

M. G.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Jutros je Vojska Srbije defilirala kroz Prijedor u sklopu obilježavanja Bitke na Kozari. Ovaj događaj organizovan je pod pokroviteljstvom Vlade RS, s ciljem da se istaknu srpske žrtve i borba Srba protiv ustaša i fašista.

Međutim, kontroverzu izaziva činjenica da vojska susjedne države, koja je proglašena krivom jer nije spriječila genocid nad Bošnjacima i koja ima teritorijalne pretenzije prema BiH, maršira kroz Prijedor, grad u kojem su počinjeni masovni zločini upravo nad Bošnjacima.

Vojska je nastavila svoj defile prema Kozari, a kako izvještava RTRS, građani Prijedora su ih dočekali s aplauzima. Predsjednik RS, Milorad Dodik, također je podijelio prilog RTRS-a uz komentar: "Konačno."

Dodik je poznat po svojim pričama o "minom razdruženju" RS od BiH i spajanju sa Srbijom. Danas je ponovio da će proglasiti nezavisnost ukoliko bude nametnut zakon o državnoj imovini.

"Ako svjetska zajednica pokuša da nametne zakon o imovini, Republika Srpska neće oklijevati da proglasi nezavisnost", izjavio je Dodik u intervjuu za RIA Novosti.

Ostaje pitanje da li Vojska Srbije ima potrebne dozvole za marširanje kroz BiH i kako su uopće prešli granicu.