Posjeta kompaniji
15

Lakić: BH-Gas je spreman za plinovod Južna interkonekcija

B. R.
Sastanak predstavnika BH-Gasa i resornog ministarstva (Foto: FMERI)
Sastanak predstavnika BH-Gasa i resornog ministarstva (Foto: FMERI)
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić (SDP) sa saradnicima je boravio u prvoj zvaničnoj posjeti kompaniji BH-Gas, jedinim transporterom plina u Federaciji Bosne i Hercegovine te razgovarao s članovima Uprave i Nadzornog odbora.

Prema Lakićevim riječima, posjetom BH-Gasu šalju poruku podrške radu Uprave i Nadzornog odbora i pozdravljaju praksu da se donošenje najvažnijih razvojnih i investicionih odluka radi zajednički i sinhronizirano s Vladom FBiH i resornim ministarstvom.

"Stabilno stanje ovog društva nam govori da i u narednom periodu možemo očekivati nove uspjehe. Imamo projekte koji se razvijaju, projekte koje treba završiti i vrlo konstruktivne i realne planove za naredni period. Zajednički i sihronizirano možemo mnogo toga uraditi", izjavio je Lakić.

Naglasio je da je BH-Gas spreman za poduzimanje većih investicionih aktivnosti, uključujući i projekat plinovoda Južna interkonekcija kao budućeg glavnog smjera snabdijevanja Bosne i Hercegovine plinom.

Kako su saopćili iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, kroz vrlo otvoreni i konstruktivni razgovor predstavnici ove iznimno važne bh. kompanije upoznali su ministra Lakića o aktuelnom stanju u kompaniji kroz prezentaciju kapaciteta, tehničkih mogućnosti, brojčanog stanja uposlenih te finansijskih pokazatelja poslovanja.

"BH-Gas je spreman i osposobljen za širenje mreže plinovoda, ne samo na Južnu interkonekciju, već i na ostale dijelove Bosne i Hercegovine", konstatirao je v.d. direktora BH-Gasa Edis Baković te dodao da kako bi se osiguralo snabdijevanje Bosne i Hercegovine, treba proširiti izvore i pravce snabdijevanja i osigurati pristup skladištima plina.

Kako su saopćili iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, BH-Gas je kadrovski, organizaciono i finansijski sposoban za aktivno učešće u svim ovim projektima i spreman je da uz podršku Ministarstva i Vlade FBiH podrži i ostale energetske inicijative i projekte kojima se doprinosi energetskoj stabilnosti i sigurnosti gasnog sektora Bosne i Hercegovine.