Umijeće pregovaranja
127

Salihamidžićev potez od prije dvije godine donosi Bayernu 20 miliona eura

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hasan Salihamidžić već odavno nije sportski direktor minhenskog Bayerna, ali od njegovih sjajnih pregovaračkih sposobnosti bavarski gigant i danas bogato zarađuje.
Naime, ovih dana Manchester United završava veliki transfer nizozemskog napadača Joshue Zirkzeea iz Bologne, za kojeg će platiti oko 40 miliona eura.

To se direktno tiče Bayerna jer je upravo iz Minhena Zirkzee prije dvije godine prešao u Bolognu, a tada je transfer dogovarao Salihamidžić.

Legendarni Braco je tada dozvolio da Zirkzee Bayern napusti za samo 8,5 miliona eura, ali je odlučio i da u dogovor uključi klauzulu prema kojoj će Bavarcima pripasti čak 50 posto od narednog transfera robusnog Nizozemca.

Salihamidžić je očito znao kakav potencijal posjeduje Zirkzee i "namirisao" je da će mu Bologna biti odskočna daska u karijeri, a sada će Bayern zaraditi 20 miliona eura zbog njegovog predviđanja.

United je već postigao dogovor o ličnim uslovima Zirkzeeovog ugovora, a sada preostaje da se dogovori i s Bolognom. Spreman je klub s Old Trafforda aktivirati njegovu otkupnu klauzulu od 40 miliona eura, ali prema posljednjim informacijama sada pokušava spustiti cijenu.

Prošle sezone je Zirkzee u Seriji A za Bolognu odigrao 34 utakmice, postigao 11 golova i upisao 5 asistencija.