Nevjerovatna priča
50

Kosovar deveti put pobjegao iz zatvora: Osuđen za ubistvo ruskog vojnika, oglasio se na TikToku

B. H.
Foto: Sinjali
Foto: Sinjali
Kosovska policija je za Fatonom Hajrizijem, muškarcem koji je u subotu pobjegao deveti put iz kosovskih zatvora, zvanično raspisala potragu.

On je zatvoren zbog ubistva ruskog vojnika i drugih krivičnih djela, Hajrizi je u subotu rano ujutro pobjegao iz zatvora Smrekonica s detaljnim planom, prenosi Gazeta Sinjali.

Hajrizi i ovaj put, kao i u prethodnim spektakularnim bijegovima, uspio napustiti zatvor a da ga policajci ne uhvate. Faton Hajrizi je navodno pobjegao u vremenskom periodu od 05:00 do 07:00 sati.

Odbjegli Hajrizi, oglasio se u javnosti, javljajući se uživo na TikToku. Prepričao je i svoj bijeg iz zatvora, a kao razlog naveo je nekorektan odnos prema njemu, kako tvrdi, jer je naglasio da je izvan Kosova i da se neće vratiti u zatvor.

"Otišao sam iz te zemlje jer sam bio progonjen u toj zemlji. Psihički sam bio izmučen, nisam više mogao. U ovakvom stanju neću se vratiti u zatvor. Tamo zatvorenici pate, kaucije se ne daju, nemaju svi isti tretman", rekao je Hajrizi.

"Može se reći da meni bijeg iz zatvora postao hobi, ali to nije istina. Želim biti slobodan kao i svi Albanci. Ja nisam Albin Kurti, više me smeta Izrael ili Ukrajina, jesu li oni slobodni? Razlog zašto sam otišao u Cannes 1. i vratio se 3. za vikend, razlog zašto nisam otišao tokom vikenda je upravo zato što sam dao riječ da nisam otišao za vikend", rekao je Hajrizi.

Hajrizi je ukazao na nekorektan tretman za koji tvrdi da je imao u zatvoru. A prema njegovim riječima, na bijeg su ga nagnale provokacije službenika Kazneno-popravnog doma u Smrekonici, jer je potvrdio da je donio odluku o privremenom bijegu, ali će se vratiti da odsluži preostalu kaznu, u vrijeme kada će odluči sam.

"Nisam ono što policija predstavlja. Ja sam Faton Hajrizi, koji je bio u ratu kao 14-godišnjak. Ja sam Faton Hajrizi koji je djelovao na sjeveru 2006-2007 za dobrobit ove zemlje. Nije normalno, držan sam u zatvoru 23 godine, imao sam 15 godina i danas imam 40 godina. Došao je nadzornik koji je bio oficir u vrijeme Srbije i rekao mi da se budim u 09:00, 11:00 i 18:00. Nije u redu zašto me je provocirao", dodao je Hajrizi.

Najpoznatiji bjegunac na Kosovu uspio je prvo iskoristiti posteljinu koju je spojio na radijator sobe u kojoj se nalazio.

Na taj način je Hajrizi uspio napustiti sobu kroz prozor na drugom katu i tako se probiti na prvi kat. Odatle je Hajrizi prešao vanjski perimetar zatvora i pobjegao po deveti put.

Kazneno-popravni dom Smrekonica u kojem je Hajrizi služio kaznu je ustanova otvorenog tipa. Njegov bijeg potvrdila je i Kazneno-popravna služba Kosova i objavila da je policija obaviještena o ovom slučaju te da su dvojica službenika suspendovana.

Faton Hajrizi je osuđen za ubistvo ruskog vojnika. U vrijeme kada je počinio ubojstvo imao je samo 15 godina.

No, kako je sam Hajrizi priznao, tri dana nakon što je poslan u zatvor u Mitrovici, uspio je pobjeći odatle. To se desilo 2000. godine.