Najmlađa žrtva 17 godina
154

Tužna kolona s tabutima 14 žrtava genocida prošla Sarajevom: Ruže, suze i počast za nevino ubijene

S. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Tabuti s posmrtnim ostacima 14 žrtava genocida ispraćeni su danas ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine gdje su im zvaničnici, ali i građani Sarajeva odali počast.

Veliki broj građana izašao je na ulice kako bi odao počast žrtvama, a mnogi su plakali. Porodice žrtava drhtavim rukama dodirivali su kamione u kojima su se nalazile kosti njihovih najmilijih.

Među zvaničnicima koji su bili ispred Predsjedništva kako bi ispratili ovu tužnu kolonu i odali počast žrtvama genocida prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, visoki predstavnik Christian Schmidt, ambasador SAD-a Michael Murphy, potpredsjednik FBiH Refik Lendo, reisul-l-ulema Husein ef. Kavazović te ostali predstavnici državne, federalne i kantonalne vlasti.

Tužna povorka ranije je ispraćena iz kompleksa Gradskog groblja Visoko, a nakon Sarajeva nastavit će put ka Potočarima gdje će u nekadašnjoj fabrici akumulatora tabuti biti smješteni do dženaze 11. jula.

Vječni smiraj u Potočarima će pronaći: Midhat Bašić, Mehmed Krdžić, Ahmet Jašaravić, Sakib Harbaš, Nevres Salihović, Ibrahim Salkić, Mušan Šiljković, Latif Mandžić, Sabrija Omić, Hajrudin Mustafić, braća Hasib i Ćamil Efendić, najmlađa žrtva koja je ubijena sa 17 godina starosti Beriz Mujić te najstarija žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Hamed Salić koji je rođen 1927. godine.