Zakon o transplataciji
96

Federalni parlament vanredno zasjeda u srijedu s ciljem izmjene zakona kako bi se spasio život mladića

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) sa jednom tačkom dnevnog reda bit će održana u srijedu, 10. jula, kako bi se spasio život mladog Mostarca Adnana Šemića.

Zastupnici će glasati o izmjenama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, kako bi se olakšalo liječenje osobama koje trebaju transplataciju.

Nakon Predstavničkog doma naredni potez je na Domu naroda Parlamenta FBiH koji također treba potvrditi izmjene koje je dostavila Vlada FBiH.

Šemiću je dijagnosticirana Wilsonova bolest zbog koje mu je neophodna transplantacija jetre. Stanje mu se naglo pogoršalo prethodnih dana te sve teže hoda.

S obzirom na to da niko iz njegove porodice nije kompatibilan donor, javio se čovjek iz Srbije, koji je krvnom grupom sto posto kompatibilan.

Operacija je trebala biti obavljena u Turskoj, ali je problem što tamošnji zakon ne dozvoljava operaciju ako donor nije u krvnom srodstvu.

Međutim, turski ljekari su rekli da su spremni doći u našu zemlju kako bi uradili ovaj zahvat u našoj zemlji, ali je problem jer i naša zemlja ima isti član zakona koji ovo ne dozvoljava.

Zbog toga je potrebno napraviti izmjene članova zakona 20 i 21 te bi se "brisalo" krvno srodstvo.

Nakon što parlamentarci potvrde ove izmjene Mostarac, kojem je svaka minuta dragocijena, može biti operisan.