Sarajevo
170

Dok od građana traže racionalno trošenje vode, ViK bi morao sanirati kvarove tamo gdje voda curi sedmicama i mjesecima

D. Be.
(Foto: Čitatelj)
Iz Komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacije danas su apelovali na stanovnike Sarajeva da racionalno troše vodu jer je došlo do smanjenja izdašnosti na svim izvorištima vode na području Kantona Sarajevo.
Nesporna je činjenica da je iza stavnovnika Sarajeva određeni period dana bez obilnijih padavina i da je potrebno štediti vodu, no istovremeno u brojnim naseljima na području cijelog kantona već dugi niz godina, pa i proteklih dana i sedmica, bespovratno odlaze ogromne količine pitke vode jer ViK ne rješava kvarove koje svakodnevno prijavljuju građani (po više puta) zbog čega u konačnici dolazi do neracionalne potrošnje.

To su nemjerljivi gubici vode što je jedan od krucijalnih problema po vodosnabdijevanje Kantona Sarajevo, uz nelegalne priključke i nesanirane dijelove vodovodne mreže.

Redakciji portala Klix.ba javljaju se brojni korisnici usluga ViK-a kako bi upozorili da su prijavljivali kvarove u svojim ulicama, ali da su uposlenici ViK-a potpuno zakazali i da u sušnom periodu voda teče ulicama.

Nema općine u Kantonu Sarajevo gdje voda u nekim ulicama ne teče danima, pa i duže, jednostavno jer ViK pravovremeno ne popravlja kvarove. Naši čitatelji sa Ilidže, iz ulice Bosanskih gazija javljaju da su više od 50 puta prijavili kvar koji nikada nije riješen.

Iz naselja Šip, u ulici Dejzina Bikića, kažu da voda teče već deseti dan.

"Prijavljeno prvi dan, ekipa vodovoda izašla i označila mjesto kvara i više se ništa nije poduzelo. Ne mogu da vjerujem da se dopušta da ovolika voda odlazi već 10 dana. A onda apel iz vodovoda da se voda racionalno koristi", kaže naš čitatelj.

Veliki problemi sa kvarovima odnosno oticanjem velikih količina vode su u padinskim dijelovima Sarajeva gdje su građani uskraćeni za usluge ViK-a uprkos brojnim prijavama i molbama da se kvarovi konačno saniraju.

"Sigurno ima 10-15 dana da voda curi kao da je fonata, niko nikad nije dosao, a imali su prijava. Vjerovatno čekaju da skupe pare da bi mogli da isplate regres radnicima koji im nikad nisu isplatili jer su se ušutili naravno. Naselje Soukbunar."

Krajem juna javili su nam se stanari ulice Azize Šaćirbegović (Hrasno) kazavši da voda iz šahta curi skoro šest mjeseci i da ViK ne poduzima ništa uprkos prijavama građana, pa čak i lociranju kvara u formi koja je postavljena na web stranici ViK-a.

"Lično sam se obraćao i nadležnom Ministarsvu i nikada nisam dobio odgovor na dopis koji sam dostavio istom", kaže stanovnik ove ulice.

"Ulica Asima Ferhatovića, spoj sa okretaljkom Jezero, voda curi godinu dana! Čitavu zimu naselje je u strahu bilo da ce doći do ozbiljnog sudara (bilo ih je nekoliko) jer je velika nizbrdica i led se stvara. Ulica se odmah na dnu uključuje na Patriotske lige (glavna, okretaljka). Zvali molili da neko dođe i ništa. Voda se i dalje slijeva."

Ovo su samo neka od desetina svjedočenja ogorčenih stanovnika Sarajeva koji se redovno javljaju našoj redakciji sa identičnim problemom i ukazuju na ignorantski odnos ViK-a prema svojim korisnicima.

Danas, uz upozorenje da bi moglo doći do nestašice vode zbog vremenskih (ne)prilika, iz ViK-a ponovo podsjećaju na dotrajalost vodovodne mreže zbog čega bilježe gubitke vode iz sistema vodosnabdijevanja no na apele građana koji prijavljuju kvarove su nijemi.