Apsolutno zasluženo
1.9k

Španija u dramatičnom finalu pobijedila Englesku i postala prvak Evrope!

N. M.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Španije četvrti put je postala šampion Evrope, nakon što je večeras u velikom finalu Eura sa 2:1 potpuno zasluženo savladala Englesku!
Zamalo su Furiju koštali promašaji pri vodstvu od 1:0 jer se Gordi Albion uspio vratiti u igru, ali u heroja Španije se u 86. minuti promovisao Mikel Oyarzabal, koji je pogodio za titulu!

Mirno je bilo u uvodnim minutama utakmice, a onda je dominirati počela Španija, koja u 12. minuti prvi put prijeti preko Nica Williamsa, ali je on izblokiran u posljednji trenutak.

I nakon toga je Španija potpuno kontrolisala igru, Engleska je čekala šanse iz kontranapada, a u takvoj postavci na terenu nismo vidjeli mnogo prilika.

Tek su nova uzbuđenja došla u finišu poluvremena, kada je prvo Kane izblokiran nakon šuta sa 16 metara, a potom Foden poslije slobodnjaka šutira u dobro postavljenog Simona.

Na pauzi između dva poluvremena grozne vijesti saznala je Španija jer je zbog povrede u svlačionici morao ostati ključni igrač na sredini terena Rodri, ali brzo je to zaboravljeno.

Naime, već u 47. minuti Španija stiže do vodstva nakon što je Yamal asistirao Williamsu, a on iskosa s lijeve strane pogađa dalji ugao za 1:0!

Nakon toga smo vidjeli nestvaran promašaj Olma, koji je propustio zicer pretvoriti u gol za 2:0, a kasnije su isto učinili i Morata, te Williams.

U 66. minuti nova šansa za Španiju, kada Yamalov udarac fantastično zaustavlja Pickford, a kažnjena je Furija u 73. minuti.

Bellingham je s lijeve strane vratio loptu za rezervistu Palmera, koji šutira, loptu skreće Zubimendi i vara Simona, koji je ne uspijeva zaustaviti i to je 1:1!

Nakon toga je ponovo pritiskala Španija, a do gola za titulu evropskog prvaka dolazi u 86. minuti preko rezerviste Oyarzabala, koji pogađa za 2:1 na ubačaj Cucurelle s lijeve strane!

Rezultat i strijelci:

Španija - Engleska 2:1 (Williams 47', Oyarzabal 86' / Palmer 73')

Utakmica iz minute u minutu:

Kraj utakmice! Španija je prvak Evrope!

90' - Kakva šansa za Engleze! Promašili su sada tri puta glavom. Simon je odbranio dva puta, a onda lopta ide preko gola!

86' - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Vodi ponovo Španija! Oyarzabal! Pogodio je nakon ubačaja Cucurelle s lijeve strane! Zasluženo vodstvo Furije.

84' - Nacho mijenja Le Normanda kod Španije.

82' - Šansa za Španiju! Yamal šutira, ali brani to Pickford.

81' - Nema uzbuđenja nakon pogotka Engleske. Sada oprezno igraju oba tima i bližimo se produžecima.

73' - GOOOOOOOOOOOL! Poravnala je Engleska! Palmer je šutirao s 20 metara, loptu malo skreće Zubimendi i vara Simona. To je 1:1. Nevjerovatno da se opet vratila Engleska!

72' - Brani Pickford i šut Oyarzabala.

70' - Ruiz je silovito šutirao s 25 metara, a lopta ipak ide preko gola. Nakon toga Palmer mijenja Mainooa kod Engleske.

68' - Oyarzabal je zamijenio Moratu kod Španaca.

66' - Nova šansa za Španiju! Yamal sjajno šutira, ali još bolje to brani Pickford i spašava Engleze!

64' - Bellingham topovski šutira s 20 metara, ali lopta ide tri metra pored stative.

61' - Southgate šalje nevidljivog Kanea na klupu. Watkins je ušao umjesto njega.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

56' - I dalje sijeva ispred gola Engleza! Raspalio je sada Williams sa 17 metara, a lopta ide tik pored stative!

55' - Nova velika šansa za Španiju! Morata je izašao sam pred Pickforda, šutirao je, a Guehi izbija loptu na njenom putu ka mređi.

53' - Sve su nervozniji Englezi, a sada je požutio Stones.

49' - Kakav promašaj Olma! Propustio je sada zicer i priliku da nokautira Engleze!

47' - GOOOOOOOOOOOL! Španija vodi! Nico Williams je pogodio iskosa s lijeve strane, a Yamalu se piše asistencija nakon što mu je proslijedio loptu.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme, a katastrofalne vijesti za Špance su da je Rodri zbog povrede ostao u svlačionici. Zamijenio ga je Zubimendi.

Završeno je blijedo prvo poluvrijeme koje definitivno nije dostojno velikog finala Eura. Rezultat je 0:0.

45+1' - Šansa za Fodena! Šutirao je nakon ubačaja Shawa iz slobodnjaka, ali Simon je dobro postavljen i lagano brani. Bio je to prvi šut u okvir gola na meču.

45' - Prva ozbiljnija šansa za Englesku! Bellingham je oduzeo loptu Špancima na 25 metara od gola, a na kraju je Kane izblokiran u posljednji čas! Rodri je spasio Furiju.

43' - Morata je nekako uspio da progura loptu pored Guehija, s kojim je vodio žestok duel, ali na kraju je dobio samo korner.

40' - Stones je sada bio u naletu nakon što je sjajno iznio loptu sa svoje polovine. Zaustavljen je na rubu kaznenog prostora.

39' - Ne može Engleska da organizuje neku kvalitetnu akciju od samog početka. Španci brzo osvajaju loptu čak i kada je izgube, ali nedostaje im kreacije u napadu i muče se da stvore pravu priliku.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

35' - Rice je srušio Laportea kod ubačaja iz kornera, ali neće očito suci razmatrati da li je to prekršaj za jedanaesterac. Izveli su Španci nakon toga peti korner, ali nije bilo opasnosti po Pickforda.

30' - Moglo je biti veoma opasno po Pickforda. Olmo je bio usamljen, ali nespretni Morata mu nije proslijedio loptu. Potom je Olmo zaradio žuti karton.

26' - Dosad neprimjetni Kane je zaradio žuti karton zbog prekršaja nad Moratom.

25' - Bilo je opasno sada u kaznenom prostoru Španije nakon napada Engleske preko Shawa, ali na kraju Cucurella izbija loptu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

23' - Konačno smo vidjeli Yamala u jednoj akciji, a na kraju je izblokiran njegov ubačaj s desne strane.

20' - Sada se uglavnom igra na sredini terena. Oprezne su obje selekcije.

15' - Upravo je preko Walkera Engleska odigrala svoj prvi opasniji napad, ali njegov centaršut iz odlične pozicije je izblokiran!

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

15' - Čini se da će Walker moći nastaviti utakmicu jer se Trippier brzo povukao sa zagrijavanja.

13' - Nevjerovatno zvuči, ali Walker se povrijedio u duelu sa selektorom Španije uz aut-liniju i Southgate je na zagrijavanje poslao Trippiera.

13' - Nakon ubačaja iz kornera je atraktivno pokušao šutirati Le Normand, ali je poslao loptu pored gola.

12' - Sjajna šansa za Španiju! Williams je lijepo prošao po strani i došao gotovo do peterca Engleza, ali u posljednji tren je izblokiran.

11' - Englezi su pokušali zaprijetiti centaršutem iz slobodnjaka gotovo na centru terena, ali Guehi je faulirao Laportea u skoku.

8' - Gotovo konstantno od početka utakmice loptu u svom posjedu čuva Španija.

5' - Miran početak utakmice, a Španija je izvela prvi korner nakon kojeg je Foden otklonio opasnost.

1' - Počelo je finale Evropskog prvenstva!

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

20:55 - Legendarni Giorgio Chiellini donio je trofej prvaka Evrope na teren. Italijan će ga večeras predati novom šampionu, a dobio je zvižduke prisutnih navijača Engleske.

20:53 - Ceremonija je završena, a sada na teren izlaze nogometaši. Nakon intoniranja nacionalnih himni počet će spektakl koji svi željno iščekuju.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

20:51 - Glavni sudija utakmice bit će Francuz François Letexier, kojem će pomagati Cyril Mugnier i Mehdi Rahmouni.

20:46 - U toku je spektakularna ceremonija zatvaranja Eura u kojoj učestvuju stotine ljudi.

20:37 - Bit će ovo 28. susret ove dvije svjetske nogometne sile. Englezi su uspješniji kroz historiju s 13 pobjeda, dok ih Španci imaju 10. Četiri duela završena su neriješeno, a Englezi su i efikasniji u tim duelima. Postigli su 45 golova naspram 32 španskih nogometaša.
20:30 - Utakmici će prethoditi ceremonija svečanog zatvaranja Evropskog prvenstva, koja će početi u 20:44.

20:25 - Furiozni Španci su u grupnoj fazi pobijedili redom Hrvatsku, Italiju i Albaniju, osmina finala je donijela pobjedu nad Gruzijom, a potom je uslijedio najteži ispit i sudar s Njemačkom u četvrtfinalu.

Taj meč otišao je u produžetke, a Furiji je pobjedu tamo donio Merino u 119. minuti. U polufinalu je Španija eliminisala Francusku.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

20:20 - Englezi su u grupnoj fazi prošli s pobjedom protiv Srbije i remijima sa Danskom i Slovenijom. U osmini finala su nakon produžetaka eliminisali Slovačku, četvrtfinale je donijelo pobjedu na penale protiv Švicarske, a u polufinalu je Gordi Albion golom u 90. minuti pobijedio Nizozemsku.

20:12 - Većina svjetske javnosti smatra Španiju favoritom nakon blistavih nastupa u dosadašnjem toku Evropskog prvenstva, na kojem je definitivno pokazala najviše.

S druge strane, Englezi su se provukli u nekoliko navrata i često su bili na meti kritika zbog očajne igre, ali domogli su se finala u kojem je večeras sve moguće.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

20:05 - Selektor Luis de la Fuente i Gareth Southgate su odabrali sastave, a jednu promjenu napravio je selektor Engleske koji je na poziciju lijevog beka ovaj put odlučio postaviti Lukea Shawa, umjesto Kierana Trippiera.

Španija: Simon, Cucurella, Laporte, Le Normand, Carvajal, Rodri, Ruiz, Olmo, Williams, Yamal i Morata.

Na klupi Furije su Raya, Remiro, Nacho, Vivian, Joselu, Merino, Ferran Torres, Grimaldo, Alex Baena, Zubimendi, Oyarzabal, Navas, Fermin Lopez.

Engleska: Pickford, Stones, Guehi, Walker, Shaw, Rice, Mainoo, Bellingham, Foden, Saka, Kane.

Na klupi Gordog Albiona sjede Ramsdale, Henderson, Alexander-Arnold, Trippier, Konsa, Dunk, Gallagher, Toney, Gordon, Watkins, Bowen, Eze, Gomez, Palmer i Wharton.
20:00 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na direktan tekstualni prijenos utakmice finala Evropskog prvenstva između Španije i Engleske.