Popularan izbor
34

Donald Trump izabrao senatora J.D. Vancea za svog potpredsjedničkog kandidata

N. Ž.
J.D. Vance (Foto: EPA-EFE)
J.D. Vance (Foto: EPA-EFE)
U Wisconsinu se trenutno održava konvencija Republikanske stranke, a na njoj je Donald Trump, kandidat ove partije za predsjednika SAD-a, izabrao svog potpredsjedničkog kandidata. Riječ je o J.D. Vanceu, senatoru iz savezne države Ohio.

U samo "finale" izbora došli su, prema američkim medijima, senator Marco Rubio, te guverneri Sjeverne Dakote Doug Burgum i Virginije Glenn Youngkin.

Ipak, na kraju je Trump izabrao J.D. Vancea, 39-godišnji guverner Ohija. On je postao poznat 2016. godine, kada je objavio knjigu "Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis", njegov memoar o problemima dijelova SAD-a gdje je on odrastao i gdje mu žive roditelji. Napravljen je i film u kojoj je glumila Glen Close, a ona je zbog performansa u filmu dobila nominacije za brojne prestižne nagrade, uključujući i Oskara.

Pored toga, on je bivši marinac koji je učestvovao u Iračkom ratu. U vojsku SAD-a se uključio nakon srednje škole, a u Iraku je radio u novinarskoj sekciji marinaca.

U politiku se aktivno uključio u julu 2021. godine, kada je najavio kandidaturu za mjesto senatora iz Ohija. Osvojio je interne izbore Republikanske stranke a onda porazio Tima Ryana, kandidata Demokratske stranke.

Vance je stajao uz Trumpa, a s njim dijeli veliki broj mišljenja i političkih stavova. Znao ga je i kritikovati, ali je Vanceova popularnost, kao i činjenica da je 39-godišnjak koji nastupa s mnogo energije, na kraju presudila.