Na prijateljskom duelu
22

Igrač Coma nazvao Korejca iz Wolvesa "Jackie Chanom", italijanski klub u tome ne vidi rasizam

E. B.
Hwang Hee-chan (Foto: EPA-EFE)
Hwang Hee-chan (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši engleskog Wolverhamptona i italijanskog Coma su jučer u Marbelli odigrali prijateljski duel koji je obilježilo skandalozno ponašanje igrača italijanske ekipe.

Igrala se 68. minuta kada je Daniel Podence prišao jednom od defanzivaca Coma i udario ga šakom u glavu, a nakon dvominutne gužve i naguravanja portugalski internacionalac je dobio direktan crveni karton.

Povod za to je bilo rasističko vrijeđanje Hwanga Hee-chana, a igrači Wolverhamtona su razmišljali i o napuštanju susreta, no na kraju su ostali na terenu i završili utakmicu.

Naime, tokom utakmice jedan od defanzivaca je nazvao Hwanga "Jackie Chanom", što je iznerviralo Podencea koji je šakama želio zaštititi svog saigrača od rasističkih komentara.

Nakon susreta oglasili su se iz Coma i potvrdili priču o nazivanju Hwanga imenom čuvenog glumca iz Hong Konga, ali su napomenuli kako u tome ne vide nikakav rasizam.

"Naš klub ne toleriše rasizam i najjače osuđuje svaki oblik takvog vrijeđanja", saopćili su iz Coma, a onda javnosti predstavili njihovu verziju događaja.

Kako su objasnili, dvojica defanzivaca su razgovarala međusobno, a jedan je poručio drugom "Ignoriši ga, misli da je Jackie Chan".

Kako su istakli, u razgovoru sa svojim igračem su stekli dojam da je on to rekao aludirajući na njegovo ime, a ne na njegovu boju kože ili nacionalnost.

"I Hwangovi saigrači su mu se obraćali sa 'Channy'. Što se nas tiče, naš igrač nije rekao ništa uvredljivo i razočarani smo reakcijom pojedinih igrača Wolvesa na te riječi", saopćili su iz Coma.

Wolverhamton je kontaktirao UEFA-u, no odmah su dobili odgovor da neće biti pokrenut nikakav disciplinski postupak jer utakmica nije pod njihovom ingerencijom.

Inače, susret je završen pobjedom Wolverhamptona rezultatom 1:0 zahvaljujući golu Matta Dohertyja glavom u 61. minuti.