Uoči revanša u Evropi
103

Zekić poziva Bordo tim na oprez: Penali se ne mogu uvježbati za dan, Aktobe je sada bez pritiska

D. P.
Trener Bordo tima smiruje euforiju (Foto: T. S./Klix.ba)
Trener Bordo tima smiruje euforiju (Foto: T. S./Klix.ba)
Trener Sarajeva Zoran Zekić na današnjoj konferenciji za medije najavio je revanš utakmicu prvog pretkola Konferencijske lige protiv Aktobea koja se sutra igra u Sarajevu.

Bordo tim je u prvoj utakmici u Kazahstanu ostvario veliki rezultat savladavši favorizovani Aktobe golom iz same završnice kada je Francis Kyeremeh sjajnim udarcem donio pobjedu Sarajevu.

No, sada je preostalo da se odigra drugo "poluvrijeme" i revanš susret na stadionu Asim Ferhatović Hase. Bordo tim ima jedan gol prednosti, ali trener Zoran Zekić poziva na oprez.

"Znate svi šta nam slijedi nakon prvog poluvremena u Kazahstanu. Renan je u ritmu već koji dan i vidjet ćemo koliko ga možemo koristiti, nažalost Buljubašić i Mustafić nisu spremni, nadam se da će to biti sve što se tiče zdravstvenih problema. Mislim da smo na kvalitetnom nivou. Očekuje nas da budemo još pametniji, hrabriji i kvalitetniji u pasu. Ono što želim jeste da s velikom vjerom i da nas navijači nose na pametan način, ne smijemo podcijeniti Aktobe jer je to dinamična ekipa u dobrom ritmu. Iz svog iskustva, znam da nas čeka dosta teška utakmica", rekao je Zekić na početku obraćanja.

Hrvatski stručnjak poručuje kako Sarajevo nije favorit u ovoj utakmici te da rezultat iz prvog susreta ne smije nikoga zavarati.

"Vidim iz historije da je Sarajevo igralo mnogo velikih evropskih utakmica. Volio bih reći da je tako, ali nismo favoriti. Možemo okrenuti i na to šta bi bilo da smo izgubili. Rezultat nas ne smije zavarati. Očekujem da će Aktobe biti sutra s puno manje pritiska nego u prvoj utakmici i vjerovatno su nas dobro analizirali. Ne bi bilo ni normalno da nakon tri sedmice kod nas sve funkcioniše kao što bih ja želio. Sutra ćemo sve vidjeti", rekao je zekić.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Teren u Kazahstanu nije bio adekvatan, a Zekić ističe da je to išlo u prilog upravo njegovom timu, za razliku od sutrašnjih uvjeta na Koševu.

"Što nas tiče fizičke spreme, sigurno da nam dosta fali. Dobili smo dosta žutih kartona, malo mi se nije svidio kriterij sudije, ali mi smo igrali oštro. No, sutra ćemo zaboraviti sve detalje. Možda ja potenciram previše neke stvari preko noći, ali to je tako. Ako čovjek stalno traži probleme, oni dođu prije nego što se nadaš. Idemo s punom vjerom. Nama je išlo u prilog što teren nije valjao. Na Koševu je puno bolji i veći teren i iz dužnosti da sve to izanaliziramo, moramo biti hrabri i puno pametniji nego što smo bili u Kazahstanu", dodaje hrvatski strateg.

Zekić je poručio kako se ne plaši pritiska tribina s Koševa i da je svjestan gdje je došao. Ipak, kaže da ga taj posao ne bi ni zanimao da se plaši pritiska.

"Pritisak je sastavni dio nogometa. I gore je bila odlična atmosfera, bilo je njihovih mnogo više navijača. Pri samom potpisu za Sarajevo zna se kakva su očekivanja. Što se tiče pritiska, mene vodi kroz život taj adrenalin, inače bih radio na puno manjem nivou. Naravno da će sutra biti velika podrška naših navijača i naravno da će tražiti u nekom trenutku nešto za što nismo u mogućnosti uraditi tad", rekao je Zekić i poručio da ekipa nije vježbala izvođenje penala:

"Naravno da razmišljamo o tome, ali nismo radili. Ako razmišljamo o penalima i tim detaljima, šaljemo poruku svojim igračima koja nije potrebna. Moramo biti oprezni i znamo da je veliki ulog. Nije se previše očekivalo od nas u Kazahstanu, a sada se to promijenilo. Penali se ne mogu uvježbati za jedan dan, ja sam vježbao cijelu karijeru i nisam uspio", zaključuje hrvatski stručnjak.

Bordo tim će, podsjetimo, sutra igrati revanš susret prvog pretkola Konferencijske lige. Pobjednik tog duela ići će u drugom pretkolu na slovački Spartak iz Trnave.