Ne mogu ni ventilatori
128

Sobe u sarajevskim porodilištima nemaju klima uređaje, porodilje tvrde da je nepodnošljivo

I. Sa.
Foto: I.L./ Shutterstock
Foto: I.L./ Shutterstock
"Jučer sam se porodila na Jezeru i ovdje je nepodnošljivo. Meni je kosa bukvalno mokra dva dana od vrućine. Klima uređaje nemaju na odjelima gdje su porodilje i bebe, a ventilatori se ne smiju donositi".

Upravo ovako glasi samo jedna od brojnih poruka koje se ovih dana mogu pročitati na društvenih mrežama.

Porodilje pedijatrijske klinike Kliničkog centra u Sarajevu te Odjeljenja za pedijatriju Opće bolnice podijelile su svoja iskustva u kojima opisuju kako jako teško podnose ovako visoke temperature zraka bez klima uređaja.

"Visoke temperature predstavljaju ozbiljnu prijetnju za zdravlje i dobrobit pacijenata, posebno porodilja i beba koje su izuzetno osjetljive na toplinu. Nedostatak adekvatne klimatizacije može dovesti do komplikacija i otežanog oporavka", navodi se u jednoj od objava.

Porodilje, ali i brojni građani, pozivaju nadležne da hitno reaguju, posebno jer se i u narednom periodu najavljuju toplotni valovi.

Iz Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" su za Klix.ba rekli da klima normalno radi u operacionoj sali i rađaonici porodilišta.

"U sobama gdje borave porodilje klima uređaji nisu ni postavljeni zbog sigurnosti novorođenčadi i mogućih infekcija", naveli su u odgovoru za Klix.ba.

Odgovor iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nismo dobili danas uprkos brojnim upitima.