Aktobe pao na Koševu
2k

Sarajevo nakon drame i penala izborilo drugo pretkolo Konferencijske lige

D. P.
Sarajevo traži prolaz u drugo pretkolo (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometaši Sarajeva nakon skoro tri sata borbe izborili su drugo pretkolo Konferencijske lige. Bordo tim je eliminisao ekipu Aktobea nakon penala, a prethodno je dvomeč završen s ukupnih 3:3. Rezultat na penalima bio je 4:3 za Sarajevo.
Utakmica je otvorena velikom šansom za Sarajevo već u prvoj minuti. Hamza Čataković je šutirao s vrha šesnaesterca, ali je pogodio stativu. U nastavku napada Francis Kyeremeh šutira preko gola.

Nastavila se sjajna igra Sarajeva, ali bez rezultata. Nizale su se šanse, a Kyeremeh je imao pravi zicer u 35. minuti kada je izašao sam pred golmana gostiju. Međutim, golman Šatskij je intervenisao u posljednji čas u situaciji "jedan na jedan".

U 37. minuti sudija je odbio dosuditi jedanaesterac za Sarajevo, iako se činilo da je Giorgi Guliashvili dobio ozbiljan udarac. Tada je Koševo proključalo.

Kazna za promašaje stigla je u 41. minuti. Idris Umaev je pogodio nakon odličnog driblinga i poteza Amadoua Doumbouyaeja. Rezultatom 1:0 za Aktobe otišlo se na odmor.

Sarajevo je dodalo gas na otvaranju drugog dijela, a to se isplatilo u 57. minuti kada smo vidjeli najljepši detalj utakmice. Guliashvili je iz teške pozicije s desne strane postigao fantastičan pogodak za izjednačenje.

Aktobe je u toj situaciji morao krenuti na "sve ili ništa", a rezultat je stigao u 76. minuti. Nesmotrenost odbrane Sarajeva skupo je plaćena, a loptu iz blizine u mrežu posprema Adilkan Tanžarikov. Lopta mu je pala na nogu usamljenom u petercu nakon kornera.

U 84. minuti Kyeremeh je imao šansu da riješi utakmicu. Driblingom se riješio dvojice čuvara iz Aktobea, ali je šutirao preko gola.

Regularni dio utakmice završen je rezultatom 2:1 za Aktobe, a ukupnim 2:2 u dvije utakmice, pa su tako uslijedili produžeci. I oni su bili veoma interesantni i efikasni.

Jayro je već u drugoj minuti produžetka sjajnim golom doveo Aktobe u vodstvo, ali je već u narednom napadu Renan Oliveira pogodio za novo poravnanje u produžecima.

Sarajevo je drugi produžetak odigralo s igračem manje jer je Đuričković dobio drugi žuti karton. Ipak, to se nije osjetilo na igri jer je Bordo tim izgledao bolje u polju tokom dodatnih minuta.

Golova više nije bilo u produžecima, pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca, a tu se bolje snalazi ekipa Sarajeva za prolaz u drugo pretkolo.

Golman Sarajeva Emil Rockov pretvorio se u pravog junaka jer je odbranio dva penala igračima Aktobea. S druge strane, igrači Sarajeva su četiri puta pogodili s bijele tačke, a priliku da ovjeri plasman u drugo pretkolo Konferencijske lige imao je Elvir Duraković, koji je na kraju i pogodio.

Sarajevo će u drugom pretkolu već naredne sedmice igrati protiv Spartaka iz Trnave (Slovačka). Prvi duel igra se na Koševu 25. jula, a revanš sedam dana kasnije u Slovačkoj.

Rezultat i strijelci:

Sarajevo - Aktobe 2:3 (Guliashvili 57', Renan 96' / Umaev 41', Tanžarikov 75', Jairo 93')

Ukupan rezultat: 3:3

Nakon penala: 4:3

Utakmica iz minute u minutu:

Kazahstanci su bili sigurni, a sada Beganović ima šansu odvesti Sarajevo dalje.

Julardžija pogađa za 3:2. Velika prednost Bordo tima.

Rockov brani Samorodovu i Sarajevo ima veliku prednost!

Oliveira vrlo precizan. Iako mu je golman dodirnuo loptu, nije mogao odbraniti udarac.

Jayro siguran iz penala za 2:1 vodstvo Aktobea.

Mehmedović siguran i Sarajevo je poravnalo.

Tanžarikov pogađa za vodstvo Aktobea 1:0 u penalima.

Anđušić također nije precizan. Ispucao je loptu daleko preko gola iz prvog penala.

Golman Sarajeva brani prvi penal.

Kraj i produžetaka, gledat ćemo penale.

120' - Dvije minute nadoknade. Toliko nas dijeli od jedanaesteraca.

119' - Aktobe pojačava u posljednjim minutama, kao da žele riješiti sve prije penala.

117' - Tri minute nas dijele od penala.

111' - Odličan pokušaj Solde, ali pored gola nakon kornera. Sarajevo bolje iako ima igrača manje.

106' - Počeo je drugi produžetak.

Kraj prvog produžetka! Sarajevo će u posljednjih 15 minuta igrati s igračem manje.

105' - Crveni karton za Sarajevo. Tačnije, Đuričković je dobio drugi žuti karton i Bordo tim će u posljednjih 15 minuta produžetka igrati s igračem manje.

102' - Sjajna šansa za Kyeremeha, ali je njegov udarac izbačen u korner. Igrač iz Gane je jednostavno neumoran, više od 100 minuta pravi prodore i nezaustavljiv je za odbranu Kazahstanaca.

98' - Velika šansa za Oliveiru da potpuno preokrene rezultat. Šutirao je pored gola nakon povratne lopte Kyeremeha.

96' - GOOOOOOL! Renan Oliveira iz gužve donosi poravnanje Sarajevu i stvari su ponovo vraćene na početak.

94' - GOL! Aktobe vodi s 3:1 nakon golčine Jayra. Nažalost, ovaj gol znači i da Aktobe ima rezultat za prolaz.

92' - Kyeremeh šutira glavom nakon ubačaja Beganovića, ali lopta lako završava u rukama golmana Aktobea.

91' - Počeo je prvi produžetak.

Produžeci! Slijedi nam dodatnih 30 minuta igre, a ako ni tu ne bude pobjednika, uslijedit će penali.

90+7' - Prečka u posljednjoj šansi! Oliveira iz slobodnog udarca pogađa prečku i gledat ćemo produžetke.

90+4' - Anđušić šutira iz dobre pozicije, ali preko gola.

90' - Pet minuta sudijske nadoknade.

84' - Nevjerovatna šansa za Sarajevo. Kyeremeh je varkom bacio na pod dvojicu igrača Aktobea, ali nije pogodio iz čiste pozicije. Šutirao je preko gola.

81' - Slobodan udarac u opasnoj zoni za Sarajevo. Bit će to prilika za Anđušića da uputi dobar centaršut.

76' - GOL! Tanžanikov pogađa za 1:2, sam je ostao u petercu nakon kornera i zakucao loptu u mrežu Sarajeva.

72' - Glupost golmana Sarajeva. Rockov je uhvatio loptu u ruke van kaznenog prostora i dobio žuti karton, a Aktobe šansu iz indirektnog udarca. Ipak, iskupio se odbranom nakon pokušaja Kazahstanaca.

66' - Odličan pokušaj Guliashvilija nakon prodora s desne strane, golman Šatskij je izbacio u korner. Gruzijac briljira danas.

62' - Prema zvaničnom podatku, na Koševu je večeras 21.600 gledalaca.

61' - Sarajevo sada ima rezultat za plasman dalje i dijeli ga samo pola sata od drugog pretkola.

57' - GOOOOOOOOOOL! Sarajevo je poravnalo sjajnim golom Guliashvilija. Gruzijac se na desnoj strani namjestio na lijevu nogu i fantastičnim udarcem doveo atmosferu do usijanja.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

53' - Još jedan pokušaj gostiju s distance. Trenutno Aktobe nešto konkretnije djeluje na terenu.

52' - Đorđević postaje prvi zapisani igrač Sarajeva u bilježnicu sudije iz Turske.

49' - Samorodov pokušava nakon prodora po lijevoj strani, namjestio se na desnu nogu, ali šutirao visoko preko gola Sarajeva.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Poluvrijeme na Koševu!

45+3' - Poništen gol Sarajeva zbog ofsajda Kyeremeha.

45' - Tri minute nadoknade prvog dijela.

41' - GOL! Gosti su poveli iz prve prilike, Umaev je strijelac, a najzaslužniji za gol je Doumbia koji je na sjajan način "okrenuo" Jovića i asistirao Umaevu za vodstvo gostiju.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

40' - Trener Sarajeva Zoran Zekić dobio je žuti karton zbog prigovora, bio je uvjeren da je sudija iz Turske oštetio domaćina nedosuđenim penalom.

37' - Nedosuđen penal za Sarajevo! Guliashvili je oboren klizećim startom, ali sudija iz Turske se nije oglasio, što je izazvalo žestoke reakcije koševske publike. Čini se da je mogao dosuditi penal.

35' - Zicer za Sarajevo! Kyeremeh je izašao sam pred gostujućeg golmana, ali je Šatskij sjajnim kretanjem i postavljanjem odbranio udarac napadača Sarajeva.

34' - Strumia pokušava s distance, ali je odbrana Sarajeva to izblokirala. Tačnije, to je bio Đuričković.

31' - Nezgodan sudar Guliashvilija i golmana Aktobea. Šatskij je dobio udarac u lice, ali će biti spreman za nastavak. Bilo je to bez ikakve namjere jer je Gruzijac uklizao kako bi došao do lopte, ali je vrhom kopačke zakačio lice golmana Aktobea.

28' - Prva prijetnja pred golom Sarajeva. Udarac Romera izblokiran u korner.

27' - Nova dobra prilika za Bordo tim! Đorđević je šutirao nakon gužve i slobodnog udarca, ali lako brani Šatskij.

25' - Ceballos dobija žuti karton i Sarajevo će imati odličnu šansu iz slobodnog udarca.

24' - U međuvremenu, navijači Sarajeva na sjevernoj tribini istaknuli su koreografiju posvećenu Srebrenici i Palestini. Kako je izgledala, pogledajte u umetnutom prilogu.

20' - Kyeremeh sjajno prolazi po lijevoj strani i šalje loptu za Čatakovića, ali malo iza leđa napadača Sarajeva.

16' - Sarajevo briljira, ali gola nema! Sada je Beganović šutirao s desne strane, ali traljavo i pored gola. Domaćin zaista ima za čime da žali već u ranoj fazi utakmice.

12' - Kyeremeh sjajno šutira s distance, ali ovoga puta brani Šatskij. Bit će korner za Sarajevo koje je mnogo bolji rival.

4' - Dobar početak Sarajeva, osim odlične šanse, kontrolišu igru i posjed lopte na startu.

1' - Velika šansa za Sarajevo u prvoj minuti! Čataković je sjajnim šutem s distance pogodio stativu, a Kyeremeh odbijenu loptu šalje preko gola.

1' - Počeo je susret.

20:58 - Atmosfera je sjajna i utakmica uskoro počinje.

20:51 - Nogometaši oba tima izlaze na teren, a uslijedit će izvođenje neslužbene himne "Mi smo divovi".

20:44 - Utakmicu će suditi turska ekipa na čelu s Zorbayom Kučukom. Pomagat će mu Ibrahim Caglar Uyarcan i Furkan Urun. Četvrti sudija je Džihan Ajdin.

20:35 - Trener Sarajeva Zoran Zekić pozivao je na oprez uoči utakmice i otkrio kako njegov tim nije favorit, bez obzira na rezultat iz prve utakmice.

"Vidim iz historije da je Sarajevo igralo mnogo velikih evropskih utakmica. Volio bih reći da je tako, ali nismo favoriti. Možemo okrenuti i na to šta bi bilo da smo izgubili. Rezultat nas ne smije zavarati. Očekujem da će Aktobe sada igrati s puno manje pritiska nego u prvoj utakmici i vjerovatno su nas dobro analizirali. Ne bi bilo ni normalno da nakon tri sedmice kod nas sve funkcioniše kao što bih ja želio. Sve ćemo vidjeti", rekao je zekić.

20:30 - Sarajevu će vjetar u leđa biti fantastična atmosfera na stadionu Asim Ferhatović Hase. Pomama za ulaznicama je već danima aktuelna u našem glavnom gradu, a na tribinama se očekuje 20.000 navijača Bordo tima.

20:30 - Poznati su sastavi za današnji duel.

Sarajevo: Rockov, Jović, Soldo, Đuričković, Čelik, Đorđević, Bubanja, Beganović, Guliashvili, Kyeremeh i Čataković.

Na klupi su: Alajmović, Anđušić, Duraković, Hamzić, Julardžija, Matanović, Mehmedović, Mujkić, Renan, Ristić, Rogić i Unušić.

Aktobe: Šatskij, Tanžarikov, Kiki, Barać, Doumbia, Cevallos, Umaev, Vatajelu, Strumia, Romero i Samorodov.

Na klupi su: Besmertnji, Gabdrahmanov, Jairo, Kasim, Kenesov, Kenžegulov, Trofimets i Umanijazov.

20:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli u tekstualni prijenos revanš utakmice prvog pretkola Konferencijske lige između Sarajeva i Aktobea (Kazahstan). Duel na stadionu Asim Ferhatović Hase počinje u 21 sat.