Potencijalna korupcija
2

Pedro Sanchez mora na sud zbog supruge, svjedočit će u slučaju zbog kojeg je razmišljao o ostavci

V. K.
Pedro Sanchez i Begona Gomez (Foto: EPA-EFE)
Pedro Sanchez i Begona Gomez (Foto: EPA-EFE)
Španski premijer Pedro Sanchez pozvan je kao svjedok na suđenju 30. jula u kojem će se govoriti o slučaju korupcije za koji se sumnjiči i njegova supruga Begona Gomez.
Kako prenose španski mediji, Sancheza će 30. jula ispitati istražni sudija Juan Carlos Peinado i to u rezidenciji premijera.

Inače, u aprilu 2024. godine otvorena je preliminarna istraga o tome da li je Gomez koristila svoje veze u vladi za ostvarivanje privatnih poslovnih interesa. Istraga je pokrenuta nakon prijave koju je podnijela platforma koju su ranije vezali za rad ultranacionalističkih grupa.

"Španski zakon dozvoljava građanima ili organizacijama da podnose žalbe čak i ako nisu direktno uključeni u slučaj", piše Politico.

Inače, "Slučaj Gomez" okarakterisan je među vladajućim strankama kao politički napad, a nezavisna istraga koja je do sada sprovedena pokazala je kako nisu pronađeni dokazi o povezanosti privatnih i poslovnih interesa Sanchezove supruge.

Zbog ove istrage premijer Španije je krajem aprila razmišljao i o ostavci na ovu funkciju.

"Moram stati i razmisliti. Moram odgovoriti na pitanje isplati li se, unatoč prljavštini u koju desnica i ultradesnica pokušavaju pretvoriti politiku", rekao je premijer tada.