Skromna brojka
140

Ko čini tim BiH na Olimpijskim igrama: Dvoje debitanata, Lana Pudar najveća uzdanica

N. K.
Ilustracija: A.L./Klix.ba
Ilustracija: A.L./Klix.ba
Tim Bosne i Hercegovine za Olimpijske igre u Parizu činit će skromnih pet sportista koji će pokušati osvojiti prvu olimpijsku medalju za našu državu u historiji.
Boje BiH na najvećem sportskom događaju koji počinje za tri dana u francuskoj prijestolnici branit će plivači Lana Pudar i Jovan Lekić, atletičar Mesud Pezer i džudistkinje Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić.

Mostarka Lana Pudar (18) će nastupati u disciplinama 100 i 200 metara delfin stilom. Članici Kluba Vodenih Sportova Orka iz Mostara je ovo drugo učestvovanje na Igrama nakon nastupa u Tokiju te je naša najveća uzdanica.

"Radujem se svom drugom nastupu na najvećem sportskom događaju na svijetu i zaista jedva čekam početak Olimpijskih igara. Veoma sam ponosna na veliku podršku koju imam od naših ljudi u domovini i dijaspori i to je nešto što mi daje ogroman motiv. Uživam kada predstavljam svoju domovinu na velikim takmičenjima i nadam se da ću svojim nastupima sve naše ljude obradovati i učiniti ponosnima", rekla je Lana.

Inače, najbolji rezultati u Laninoj karijeri su zlato na Evropskom prvenstvu u Rimu 2022., bronza na Svjetskom prvenstvu u Dohi 2024. i srebro na Evropskom prvenstvu u Beogradu 2024. godine. Sve medalje su osvojene u disciplini 200 metara delfin. Također je dvostruki svjetski juniorski prvak i viceprvak u disciplinama 100 i 200 metara delfin te šest puta juniorski evropski prvak u disciplinama 50, 100 i 200 metara delfin.

Džudo je sport u kojem ćemo imati dvije predstavnice - Larisu Cerić (33) i Aleksandru Samardžić (26).

Larisa je rođena u Travniku i članica je Džudo kluba Nippon iz Sarajeva. Na Igrama u Parizu će nastupati u disciplini +78 kilograma, a ovo će joj biti treći nastup na Igrama nakon Rio de Janeira i Tokija.

"Drago mi je da sam uspjela po treći put da ispunim normu za Olimpijske Igre, imam šansu po treći put da ostvarim svoj san. Nadam se da ću se na ovim igrama u Parizu uspjeti predstaviti u najboljem svjetlu. Pariz je moj najdraži grad i nadam se da ću uspjeti ispuniti svoj najveći san, a to je da osvojim Olimpijsku medalju", poručila je Larisa.

Najbolji rezultati u karijeri joj je srebro na Svjetskom otvorenom prvenstvu u Marakešu 2017., bronza na Evropskom džudo prvenstvu u Varšavi 2017., bronza na Svjetskom džudo prvenstvu u Bakuu 2018., srebro na Evropskim igrama 2019. te srebro na Evropskom prvenstvu 2019. godine.

U kategoriji -70 kilograma nastupa će Aleksandra koja je članica Džudo kluba City Centar iz Sarajeva. Ovo će za djevojku rodom iz Trebinja biti prvi nastup na Igrama.

"Veoma sam sretna što sam uspjela ispuniti normu za svoje prve Olimpijske igre. Jedva čekam svoj nastup u Parizu i nadam se da ću se pokazati u najboljem svjetlu i obradovati sve ljubitelje sporta u Bosni i Hercegovini", istakla je Aleksandra.

Njeni najbolji rezultati u karijeri su srebro na YOG-u 2014., srebro na Svjetskom prvenstvo za juniorke 2017., bronza na Grand Prix Upperu 2024., bronza na Grand Slamu u Bakuu 2017. te bronza na Evropskom prvenstvo U-23 2016. godine.

Zeničanin Mesud Pezer (29) će biti predstavnik BiH u atletici, a nastupat će u disciplini bacanje kugle. Kao i Larisi, i članu Atletskog kluba Zenica će ovo biti treći nastup na Igrama nakon Rija i Tokija.

"Dat ću sve od sebe da ostvarim što bolji plasman na OI i na taj način što bolje da predstavim svoju domovinu", rekao je Pezer.

Najbolji rezultat u Pezerovoj karijeri je 11. mjesto na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. Inače, kuglu je 2019. u Växju bacio za njega rekordnih 21,48 metara, dok je 21,42 metara bacio u Zatvorenoj atletskoj areni u Beogradu 2024 godine. Na stadionu Kamberovića Polje u Zenici 2021. godine je dobacio 21,35 metara.

Prvi nastup na Igrama ostvarit će i plivač Jovan Lekić (20). Rođen je u Banjoj Luci gdje i trenira u Plivačkom klubu Borac. U Parizu će nastupati u disciplini 400 metara slobodnim stilom (kraul).

"Nikad ne odustati od svojih ciljeva, boriti se do kraja bez obzira na okolnosti, discipinovan um i tijelo uvijek daju najbolje rezultate", poručio je Jovan uoči odlaska u Pariz.

Lekić je rekorder BiH u disciplinama 400m kraul, 200m kraul, 800m kraul i 1.500m kraul te 200m delfin. Osvojio je 9. mjesto na nedavno održanom Evropskom seniorskom prvenstvo u Beogradu. Ostvario je najviše FINA bodova u BiH za učešće na Igrama u Parizu.

Inače, najbolje sportiste BiH na smotri najboljih sportista svijeta pratit će treneri Branislav Crnogorac, Arijana Jaha, Mehmed Skender, Damir Đedović, Goran Grahovac i fizioterapeut Miodrag Ranđelović.

Olimpijske igre počinju u petak i trajat će do 11. augusta.