Obratili se medijima
0

Slovaci stigli na Koševo, tu je čovjek koji "najbolje zna" kako je gubiti od Sarajeva

D. P.
Gašparik i Prohaska na Koševu (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
Predstavnici Spartaka iz Trnave danas su u Sarajevu održali konferenciju za medije uoči gostovanja njihovog tima Sarajevu u drugom kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

Duel Sarajeva i Spartaka zakazan je za sutra od 21 sat na stadionu Asim Ferhatović Hase i tu će se dvije ekipe boriti za što bolji rezultat uoči revanša i završne borbe koja je na rasporedu za šest dana u slovačkoj Trnavi.

Trener Spartaka Mihal Gašparik istakao je kako očekuje tešku utakmicu u kojoj se nada da će odbrana njegovog tima odraditi zadatak. Također, nada se i da će njegov tim postići makar jedan gol na Koševu.

"Očekujemo tešku utakmicu, dosta izjednačenu. Ono što mislim da je naša prednost, jeste da ćemo uzvratnu utakmicu igrati kod kuće. Voljeli bismo da odigramo prepoznatljivu defanzivu, a isto tako i u napadu. Nećemo doći da se branimo i dolazimo da postignemo makar pogodak. Ekipa je danas rano došla avionom. Rano smo došli i imali videoanalizu. Svu taktiku smo pripremili u domaćim uslovima, a svrha današnjeg treninga je da se priviknemo na stadion i terenu", rekao je Gašparik na početku obraćanja.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Slovački stručnjak se zahvalio navijačima Spartaka koji, prema najavama, u velikom broju dolaze u Sarajevo.

"Zahvalni smo za to što nas naši navijači prate na svim gostujućim utakmicama. Sutra će ih biti manje od domaćih navijača, ali se nadamo da ćemo ih čuti tokom utakmice i da ćemo ih dobrim rezultatom pozvati na domaću utakmicu", dodao je trener Spartaka.

Za kraj, trener Gašparik se osvrnuo i na igru Sarajeva te ono što je uspio primijetiti na osnovu igara protiv Aktobea, koje je gledao.

"Gledali smo dvije utakmice s Aktobeom, ali i iz prošle sezone Sarajeva. U prvoj utakmici Sarajevo je igralo 4-4-2 i prepuštalo protivniku da ima loptu, ali mi se na Koševu sviđa kako je Sarajevo odigralo, inicijativa od prve minute. Sigurno je da će nam povrijeđeni igrači biti nedostatak, ali mislim da neće puno utjecati. Protiv Aston Ville smo isprobali dvije formacije s različitim igračima. Dosta toga smo isprobavali, a što se tiče zdravstvenih problema, ne bih puno o tome. Imamo dvojicu mlađih igrača, ali ne vjerujem da će nastupiti, no nije ni to nemoguće", zaključio je Gašparik.

Pred medijima se pojavilo još jedno zanimljivo ime, a u pitanju je igrač Spartaka Roman Prohaska. Pomalo nevjerovatno zvuči da je ovo treći dolazak Prohaske na Koševo u evropskim utakmicama.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Prvo je sa Spartakom tu igrao 2009. godine, a onda i sa Levskim 2012. godine. U oba puta je poražen od Sarajeva.

"Dobro se sjećam tih utakmica i ostale su mi u lošem pamćenju. Očekujem sličnu utakmicu, u Sarajevu je dobra atmosfera i nezgodan je protivnik. Što se tiče Sarajeva, mislim da smo spremni i znamo šta možemo očekivati", rekao je Prohaska.

Sadašnji kapiten kluba dodao je kako će atmosfera biti sjajna za igranje za oba tima.

"Drago mi je što naši navijači dolaze u velikom broju. Ovdje se teško igra, dobra je atmosfera, ali kako je to dobro za domaći tim, tako je i za nas, tako da se radujem. Upozorio sam ih kakva je atmosfera, a igrao sam i dvije utakmice sa Spartakom i Levskim i obje izgubio. To su dva različita tima Sarajeva kad igraju kući i u gostima. Atmosfera kući ih gura ka naprijed", dodao je Prohaska za kraj.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Nakon toga, uslijedio je službeni trening Spartaka na stadionu Asim Ferhatović Hase. Podsjetimo, sutrašnju utakmicu možete pratiti u direktnom tekstualnom prijenosu na portalu Klix.ba, ali i u TV prijenosu u programu MY TV.