Mandić, Knežević i Bečić
0

Hrvatska proglasila lidere tri vladajuće stranke u Crnoj Gori za "nepoželjne osobe"

N. Ž.
Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman
Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman
Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske proglasilo je crnogorske političare Aleksu Bečića, Milana Kneževića i Andriju Mandića za nepoželjne osobe, a kao razlog je navedeno "podrivanje dobrosusjedskih odnosa" između ove dvije zemlje.

"Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova žali što je većina u Skupštini Crne Gore odlučila zanemariti kontinuirane pozive Republike Hrvatske da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i evropski put Crne Gore. U tom kontekstu, djelovanje spomenutih političkih dužnosnika posebno se izdvaja, a njihovo postupanje nikako se ne može smatrati dobronamjernim i dobrosusjedskim u odnosu na Republiku Hrvatsku niti je sukladno deklariranom cilju članstva Crne Gore u Evropskoj uniji", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

Dalje navode da su "dobrosusjedski odnosi jedan od ključnih elemenata procesa proširenja kao i procesa stabilizacije i pridruživanja."

Ovo je prvi put da je Hrvatska zvanično povezala odluke Skupštine Crne Gore, u vezi s usvajanjem rezolucije o Jasenovcu, s evropskim putem ove zemlje. Ipak, ističu da podrška za EU integracije Crne Gore iz Zagreba još postoji.

"Hrvatska podržava evropsku Crnu Goru, podržava proces pristupanja Evropskoj uniji i zalagala se za napredak na evropskom putu Crne Gore. Republika Hrvatska očekuje da će se Crna Gora ponašati u skladu s evropskim vrijednostima i u evropskom duhu te da će svoje napore usmjeriti na daljnje ispunjavanje uvjeta i mjerila u pristupnom procesu", kažu iz hrvatskog ministarstva.