Zabrana ulaska u državu
84

Crnogorski lideri nakon "rampe" iz Hrvatske: Ubit će me žena, propala nam je rezervacija za Rovinj

B. H.
Milan Knežević i Andrija Mandić (Foto: EPA-EFE)
Milan Knežević i Andrija Mandić (Foto: EPA-EFE)
Stigle su prve reakcije na odluku hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova da trojicu crnogorskih političara (šefa Skupštine Andriju Mandića, zastupnika Milana Kneževića i potpredsjednika Vlade Aleksu Bečića) proglase nepoželjnima u Hrvatskoj.
Hrvatska je navela da je do toga došlo "zbog sistemskog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa i kontinuiranog zloupotrebljavanja Republike Hrvatske u unutrašnje političke svrhe", piše Jutarnji list. Između ostalog oglasio se lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, koji je proglašen personom non grata.

"Znači, moj djed Milan, po kojemu nosim ime uzalud je poginuo na Đurđevdan 1945. oslobađajući Karlovac od ustaša i nacista. Izgleda da su oni pobijedili, a mi izgubili", napisao je Knežević.

Dodao je također kako će ga "ubiti žena" jer će im propasti "rezervacija za Rovinj".

"Članica EU-a i nama prijateljska Hrvatska proglasila je nepoželjnima čelnike nove vlade i parlamentarne većine! To je sve što je trebamo znati o karakteru i suštini aktualne prepakirane i nevješto našminkane vladajuće garniture. Nakon samo dva dana od konstituiranja, kao kula od karata srušila mantra o "evropskom" i "pomirbenom" karakteru novoformirane po(D)miriteljske vlade. Sada oni kojima u takvoj Vladi nije ni bilo mjesto, ali su na čuđenje građanske Crne Gore samo zbog fotelja u nju uskočili, shvativši u kakvo su loše političko društvo upali", poručio je Šehović.

Zastupnik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković rekao je da Crnu Goru pred svijetom brukaju svi zajedno.

"Predsjednik Skupštine i potpredsjednik Vlade - persone non grata u državi članici EU-a. I nesretni premijer čija se stranka 'ubila dokazujući proeuropski karakter vladajuće većine. I Crna Gora, nesuđena članica Unije, koju pred svijetom brukaju svi zajedno", napisao je Vuković na X-u.

Mileta Radovanić, inače glavni sekretar oporbene stranke URA, rekao je da je zabrana ulaska Mandiću, Bečiću, koji je do prije par dana bio zadužen za vanjsku politiku, i Kneževiću jasan znak da ova politička garnitura ne može uvesti Crnu Goru u EU.

"Premijer Milojko Spajić i Mandić su u potpunosti ugrozili europski put Crne Gore i doživjeli fijasko na vanjskopolitičkom planu. Pogubna politika parlamentarne većine i vlade su definitivno pokvarili dobrosusjedske odnose, nešto po čemu je Crna Gora bila poznata, pa smo došli na korak od potpunog prekida diplomatskih odnosa sa državom članicom EU-a", naveo je još Radovanić.

Na kraju je pozvao i na ostavke.

"Obzirom da imamo Frankenstein vladu s više resora nego što ima stolica u zgradi vlade, ostaje nejasno da tko će od raznih ministara i potpredsjednika odgovoriti Republici Hrvatskoj. Bilo bi dobro da podnesete ostavke kako ne bi opterećivali naš put u EU", zaključio je Radovanić.