Ozbiljna eskalacija
0

Izrael najavljuje nove napade na Hezbolah: "Država u cjelini mora platiti cijenu"

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski ratni avioni izveli su napade na Hezbolah u Libanu u subotu uveče u znak osvete nakon raketnog napada na Golansku visoravan kada je poginulo 12 osoba, uključujući i djecu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ranije je obećao da će libanska militantna grupa "platiti visoku cijenu" nakon smrtonosnog napada na fudbalski teren u udaljenom gradu na okupiranoj Golanskoj visoravni koji je uslijedio usred cjelodnevne raketne paljbe iz Libana.

Izraelske hitne službe Magen David Adom saopćile su da je "veliki broj" vozila hitne pomoći poslat na lice mjesta kako bi zbrinuli nastradale, sve u dobi između 10 i 20 godina.

U saopćenju iz Netanyahuovog ureda, izraelski lider je rekao da je rekao šefu izraelske zajednice Druza da će "Hezbolah platiti visoku cijenu, kakvu do sada nije platio".

Glasnogovornik mirovnih snaga UN-a koji djeluju u južnom Libanu rekao je Reutersu da je uspostavio kontakt s libanonskim i izraelskim vlastima "kako bi razumjeli detalje incidenta u Majdal Shams i kako bi održali mir".

Hezbolah i druge milicije sa sjedištem u Libanu su u više navrata napadale izraelsku teritoriju u znak odmazde za izraelski napad na Gazu, dok su izraelski zračni napadi gađali gradove duboko u Libanu.

"Današnji napad Hezbolaha prešao je sve crvene linije i odgovor će biti u skladu s tim. Približavamo se trenutku sveopšteg rata protiv Hezbolaha i Libana", rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz za Axios.

Napad je označio ozbiljnu eskalaciju nakon salve raketne vatre iz južnog Libana usmjerene na nekoliko gradova na okupiranoj Golanskoj visoravni, od kojih je većinu preuzeo Hezbolah.

Mohammad Afif, visoki zvaničnik Hezbolaha, negirao je odgovornost za napad koji je pogodio Majdal Shams, govoreći za Reuters.

U saopštenju, militantna grupa je rekla da nema "apsolutno nikakve veze sa incidentom", optužujući neprijateljske medije za "lažne optužbe".

Bezalel Smotrich, krajnje desničarski ministar finansija i član izraelskog sigurnosnog kabineta, rekao je:

"Za smrt male djece, (generalni sekretar Hezbolaha Hassan) Nasrallah bi trebao platiti svojom glavom. Liban u cjelini mora platiti cijenu… Vrijeme je za akciju!".